Bild
;
Tema: klimat Tema: vårt ansvar

Skeppsmask kan bli framtidens mat

Att äta skeppsmask är inte bara nyttigt utan också otroligt klimatsmart. Det menar en grupp forskare i England som utvecklat en metod att odla det ökända skadedjuret som livsmedel. I säkerhets skull väljer man att kalla arten för sitt något mer aptitliga namn: Nakenmussla.  

Det finns en hel del som talar för att skeppsmasken skulle kunna fungera som ett hållbart alternativ till bland annat nötkött i framtiden. Den är rik på protein och näring och kan odlas i landbaserade system långt ifrån havet, med mycket låg miljöpåverkan. Dessutom är den världens mest snabbväxande mussla. Eftersom skeppsmasken/nakenmusslan inte behöver lägga energi på att bilda stora skal kan de växa ungefär tio gånger snabbare än en vanlig blåmussla och nå en längd på 30 centimeter på bara ett halvår.

Skeppsmask har i århundraden betraktats som ett besvärligt skadedjur och kallas ibland för havets termit eftersom den tränger igenom allt trä som är nedsänkt i havsvatten, inklusive fartyg, bryggor och hamnar. Det är också den egenskapen som gör den så lämplig som mat, menar forskarna.

– Vi odlar dem med hjälp av trä som annars skulle gått till deponi eller återvinnas, för att i stället producera mat som är rik på protein och viktiga näringsämnen som vitamin B12, säger Dr. David Willer, forskare vid universitetet i Cambridge, till BBC.

Sedan tidigare betraktas vildfångade nakenmusslor som en delikatess i bland annat Filippinerna och enligt forskarna smakar de ungefär som ostron. Nu testar man olika typer av träavfall och algtillförsel för att optimera såväl tillväxten som smaken och näringsprofilen. Förhoppningen är att studierna så småningom ska få någon att vilja utveckla kommersiell odling av arten. 

MER LÄSNING