Bild
Bild: Steffen Graupner
;
Tema: klimat Tema: båtar och fartyg Tema: havsforskning

Polarstern är tillbaka igen

Historiens största polarexpedition är nu avslutad. Totalt 422 forskare från 20 länder har deltagit. Efter 389 dagar infrusna i Arktis is, även under den mörka vintern, nådde det tyska forskningsfartyget Polarstern sin hemmahamn igår.

Alla forskare har haft ett gemensamt mål: att undersöka komplexa interaktioner mellan atmosfären, isen och havet för att bättre förstå jordens klimatsystem och hur det förändras. Resultatet är en omfattade datasamling med stor betydelse för klimatforskare världen över – nu och under de år som kommer.

Nio forskare från Sverige har deltagit, och flera intervjuades igår.
‒ Hela expeditionen har varit fantastisk, berättar Katarina Abrahamsson för Polarforskningssekreteriatet. Allt ifrån logistik och transporter av utrustning till isbjörnsvakter. Det har varit en otrolig upplevelse. Men det viktigaste av allt är att det nu finns data som kan fylla luckorna i nuvarande klimatmodeller.

– Vi samlade in otroligt mycket data under Mosaic, säger Salar Karam till Ekot. Eftersom vi alla tog alla våra mätningar under samma tid och på samma plats så kan man också antagligen koppla ihop många olika fysikaliska och biologiska processer på ett sätt som man inte kunnat förut.

MER LÄSNING