Bild
Bild: Jan Bielecki from Wikimedia (CC BY-SA 4.0) image cropped
;
Tema: biologisk mångfald Tema: havsforskning

Maneter smartare än man trott

Maneter saknar en central hjärna. Trots det har de en förmåga att lära sig. I experiment har en forskargrupp lyckats träna kubmaneter att både känna igen och undvika hinder.

I experimenten använde sig forskarna av kubmaneten Tripedalia cystophora. Det är en klockformad manet som inte är större än en fingernagel. Maneten har dock ett komplext synsystem med 24 ögon inbäddade i kroppen, vilka de använder för att navigera runt mellan rötterna i mangroveträsk.

Experimenten utfördes i särskilda tankar som invändigt målats med vita och grå ränder, där de senare påminner om avlägsna hinder. I början simmade maneterna frekvent in i de grå fälten, men efter en stund började de hålla ett större avstånd till väggen och byta riktning när de närmade sig väggen.

I ett annat experiment visade forskarna att maneterna med träning kan lära sig att ducka när ett föremål kommer emot dem.

- Det är förvånande hur fort de här djuren lär sig; de gör det med ungefär samma takt som avancerade djur. Till och med det enklaste nervsystem tycks kunna utföra avancerad inlärning, och detta kan visa sig vara en extremt grundläggande cellulär mekanism som uppfanns i början av evolutionens nervsystem, säger Anders Garm från University of Copenhagen, medförfattare till studien, i en intervju för Science daily.

MER LÄSNING