Bild
Bild: Klas Malmberg
;
Tema: biologisk mångfald

Ny manetart upptäckt i Sverige

Vid en dykning utanför Väderöarna på Västkusten hittades ett storvuxet exemplar av den gulbruna bägarmaneten Craterolophus convolvulus. Det är första gången arten påträffats i svenska vatten.

Upptäckten gjordes i april, och internationella experter har nu bekräftat att det är en bägarmanet av arten Craterolophus convolvulus. Eftersom maneten var ovanligt stor – fyra centimeter mot normalt tre – så har man också skickat vävnadsprover till Smithsonian Institution i USA för kontroll av DNA.

Maneten hade i april inget svenskt namns så marinbiologerna Kennet Lundin och Klas Malmberg som hittade maneten lämnade in ett förslag till namnkommittén på SLU Artdatabanken att den skulle få det svenska namnet ”Kortstjälkad bägarmanet”. Och det är nu just vad den heter.

Två andra arter av bägarmaneter är tidigare kända från svenska Västkusten; pararmad bägarmanet Lucernaria quadricornis och ankarbägarmanet Haliclystus auricula. En bägarmanet rör sig inte i den fria vattenmassan, utan lever sitt liv fäst på alger eller tång.

MER LÄSNING