I våra museer finns många algherbarier med insamlade alger som pressats på papper och katalogiserats. Det är en outnyttjad skatt som väntar på att berätta för oss om miljön i havet förr. Läs mer
Utan tiamin dör laxfiskarnas yngel, men uppkonsten av tiaminbrist gäckar fortfarande forskarna. Nu söker de svaret på varför fiskarna drabbas extra hårt vissa år och på vissa platser. Läs mer
Stillahavsostron är en vanlig invasiv art i Europa, och det har spridits till stora delar av världen. Nu står Östersjön kanske näst på tur. Läs mer
Blåmusslor och hjärtmusslor har minskat drastiskt längs västkusten de senaste 30 åren. En ny omfattande kartläggning från Göteborgs universitet pekar på att en kraftig ökning av krabbor kan vara en viktig orsak Läs mer
Syresituationen i Egentliga Östsersjön försämrats, och 2024 hade en tredjedel av bottnarna syrebrit. En femtedel var helt syrefria. . Läs mer
Studien visar att omfattande förluster av ålgräs har skett i Västerhavet sedan 1980-talet. Den totala arealen av undersökta ålgräsängar har minskat med cirka 45 procent. . Läs mer
Internationella havsforskningsrådet – ICES – har sammanställt den senaste kunskapen om Östersjön och hur ekosystemet påverkas av våra mänskliga aktiviteter. . Läs mer
En sammanställning över vad länderna inom Helcom har gjort och planerar att göra. . Läs mer
Fortsatt höga fosforhalter längs Svealands kust orsakar algblomningar och grumligt vatten, och gör det svårt att uppnå målet med god ekologisk status. . Läs mer
Hur ligger det till med den biologiska mångfalden i Östersjön. En utvärdering av tillståndet ur olika synvinklar. . Läs mer
I Sverige genomförs en lång rad åtgärder för att komma till rätta med miljöproblem i havet. Denna rapport presenterar resultat och rekommendationer för stärkt uppföljning och utvärdering av åtgärdsprogrammet. . Läs mer
Platta ostron (Ostrea edulis) har minskat kraftigt i Europa, men i svenska vatten – särskilt i Skagerrak – har bestånden visat stabilitet. Denna avhandling undersöker varför, och hur framtida miljöförändringar kan påverka arten. Läs mer