Bild
;
Tema: engagera dig

Tips från havet.nu

Vill du lära dig mer om havet? Här samlar vi spännande webbsidor, dokumentärer, föreläsningar och utställningar. Du som är lärare kan också hitta skolmaterial att använda i undervisningen.

Här har vi samlat massor av sidor med material som du som lärare kan använda när ni ska arbeta med havsrelaterade frågor i skolan.

SMHI-podden: Forskare om havet och klimatet

SMHI:s podd tar i detta avsnitt sikte på havsforskning kopplat till klimatförändringarna. Vilka trender kan man se, varför höjs havet olika mycket på olika platser och vilka delar av världen påverkas mest av havsnivåhöjningarna? Detta och mycket mer diskuteras av oceanograferna och klimatforskarna Magnus Hieronymus och Ralf Döscher.

Vetenskapen säger – om klimatet

Vetenskapen säger – om klimatet är den andra i en serie populärvetenskapliga skrifter från Vetenskapsakademien som distribueras med stöd från Stiftelsen Natur & Kultur. En av de sakkunniga bakom skriften är Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet, och en av de koordinerande huvudförfattarna till IPCC:s rapport från 2022. Ladda ner skriften gratis i länken.

Klimatet just nu

Jorden blir varmare, isarna smälter, havsnivån stiger. Hur går det med att bromsa den globala uppvärmningen? Dagens Nyheters klimatkoll förklarar.

Föredrag: Kampen mellan havet och Grönlandsisen i ett varmare klimat

Polarforskaren Martin Jakobsson, professor i marin geologi och geofysik vid Stockholms universitet, håller en föreläsning om en forskningsexpedition till Grönland för att bättre förstå hur glaciärerna beter sig när de kommer i kontakt med havet.

Dokument utifrån: Makten över havet

Europas hav töms på fisk. Torskbeståndet i Östersjön har kollapsat och i EU:s del av Medelhavet är nästan alla arter överfiskade. Men trots detta blir fiskekvoterna större än vad EU:s fiskelag slagit fast när ministerrådet samlas för att förhandla. Hur är det möjligt? Svensk dokumentär på SVT från 2024 av Peter Löfgren.

Fransk dokumentär: Rovfisket i Atlanten

I en dokumentär på SVT får vi följa några fiskare från Senegal på Afrikas västkust. Trots ett massivt motstånd från lokalbefolkningen har de utländska trålarna blivit allt fler, och fångsterna allt mindre.

Dokumentärserie: Fiskarnas rike

Filmserie på SVT Play där dokumentärfilmaren Martin Falklind och hans team gör en resa genom svenska älvar, sjöar och hav. Filmerna visar vilken förödelse vi har ställt till med i våra vatten, men också att det går att reparera de skador vi har orsakat.

Radiodokumentär: Arktisexpeditionen

Radiodokumentär från den största arktiska expeditionen någonsin. Marinbiologen Pauline Snoeijs Lejonmalm var med ombord på fartyget Polarstern som var ett helt år infrusen i Arktis is. Pauline försöker fånga fisk i mörkret vid Nordpolen, men isbjörnar, stormar och smältande is gör det till en kamp.

Antarctica - Se Sveriges första expedition till södra ishavet i 3D

Mellan 1901-1903 ledde Otto Nordensköld Sveriges första expedition till Antarktis. Följ med på färden och se platserna, här visualiserade i 3D.

Algpodden

Angela Wulff och Ellen Schagerström i heta diskussioner om favoritämnet: Alger! I avsnitt om cirka femton minuter förklarar de varför sjögrässallad borde heta någonting annat och varför kiselalgen är så himla underbar - plus allt däremellan. Där här är den nördiga podden där vi alla, utan förkunskaper, kan få en inblick i algernas förlovade värld.

SMHI-podden: Havet i förändring: Invasiva arter

Ett poddavsnitt om hur marina arter kan följa med fartyg och spridas över jorden, hur klimatförändringen kan få de främmande arterna att trivas bättre i sin nya livsmiljö, och vad man kan göra för att minska spridningen av invasiva främmande arter. Men det här är också ett avsnitt om: varför krabbmetande barn är våra bästa medborgarforskare, hur man kan använda matematiska modeller för att beräkna spridningen av krabblarver och hur en smältande havsis i Arktis kan ge oss mer invasiva arter.

Tångbloggen

Allt du inte visste att du ville veta om blåstång och lite till. En lättsam blogg om alger och strandfynd och diverse aktuellt och intressant. Drivs av Tant Tång och Fröken Fucus, dvs. forskarna Lena Kautsky och Ellen Schagerström.

Webbinarium - Baltic Breakfast

Stockholms universitets Östersjöcentrum arrangerar frukostseminarier en gång i månaden. Där presenteras den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Seminarierna livesänds och kan ses även i efterhand.

Föredrag: Östersjön - vårt svenska Galapagos

Östersjön öppnades till Atlanten för bara 8000 år sedan och därefter har en mycket snabb genetisk anpassning skett när arterna etablerat sig i detta brackvattenhav. Hur har det gått till och vad kan det lära oss om framtiden?
Lyssna på Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet, i denna föreläsning från Kungliga Vetenskapsakademien från den 9 september 2020.

Havets Hus i Lysekil

När du stiger in i Havets Hus omges du snart av närmare 30 akvarier. Alla med olika och spännande varelser från Västerhavet. Lär känna sjöstjärnor, cylinderrosor, krabbor och hajbebisar. Se hälleflundror och stora torskar simma ovanför dig i tunnelakvariet eller sätt dig ner en stund i Gullmarsalen och fängslas av det marina livet på storbildsfilm.

Östersjön på Skansen

Allt om Östersjön, en blandning av sött och salt som skapat ett unikt innanhav. Baltic Sea Science Center öppnade 2019. Här finns fina akvarier som visar hur det ser ut under ytan i Östersjön. Lärorika utställningar förklarar havets svåraste miljöutmaningar. Flera skolprogram finns.

Naturum Öresund

Direkt på stranden i Malmö ligger Öresunds naturum och marina kunskapscenter. Här finns allt man behöver för en heldag om havet - akvarier, vadarbyxor, håvar, hinkar, luppar och artböcker. Kunniga pedagoger finns till hands.

Medborgarforskning går ut på att forskare och privatpersoner samarbetar för att ta fram ny kunskap. Deltagarna kan till exempel rapportera in fynd av växter och djur eller utföra särskilda uppgifter. Här har vi samlat länkar om medborgarforskning och olika projekt att delta i!

MER LÄSNING