Bild
;
Tema: engagera dig

Tips från havet.nu

Vill du lära dig mer om havet? Här samlar vi spännande webbsidor, dokumentärer, föreläsningar och utställningar. Du som är lärare kan också hitta skolmaterial att använda i undervisningen.

SMHI-podden: Forskare om havet och klimatet

SMHI:s podd tar i detta avsnitt sikte på havsforskning kopplat till klimatförändringarna. Vilka trender kan man se, varför höjs havet olika mycket på olika platser och vilka delar av världen påverkas mest av havsnivåhöjningarna? Detta och mycket mer diskuteras av oceanograferna och klimatforskarna Magnus Hieronymus och Ralf Döscher.

SMHI-podden: Forskare om havet och klimatet

Vetenskapen säger – om klimatet

Vetenskapen säger – om klimatet är den andra i en serie populärvetenskapliga skrifter från Vetenskapsakademien som distribueras med stöd från Stiftelsen Natur & Kultur.
En av de sakkunniga bakom skriften är Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet, och en av de koordinerande huvudförfattarna till IPCC:s rapport från 2022.
Ladda ner skriften gratis här.

https://www.kva.se/nyheter/vetenskapsakademien-ger-ut-skrift-om-klimatet/

Klimatet just nu

Jorden blir varmare, isarna smälter, havsnivån stiger. Hur går det med att bromsa den globala uppvärmningen? Dagens Nyheters klimatkoll förklarar.

https://www.dn.se/klimatet-just-nu/

Seminarieserie: SMHI om klimatet

En seminarieserie där SMHI:s forskare och experter delar med sig av sin kunskap inom olika klimatrelaterade områden. Hör vad de har att berätta om allt från extrema väderhändelser till Arktis och Golfströmmen. Seminarier med olika teman livesänds under september till december, och spelas också in så att intresserade kan ta del av innehållet i efterhand.

SMHI seminarieserie om klimatet

Få koll på klimatet

Lättillgänglig information från SVT om klimatet och påverkan från den globala uppvärmningen på våra ekosystem.

Få koll på klimatet just nu

Föredrag: Kampen mellan havet och Grönlandsisen i ett varmare klimat

Polarforskaren Martin Jakobsson, professor i marin geologi och geofysik vid Stockholms universitet, håller en föreläsning om en forskningsexpedition till Grönland för att bättre förstå hur glaciärerna beter sig när de kommer i kontakt med havet.

Föredrag

Medborgarforskning: Var med och hjälp forskarna!

Medborgarforskning går ut på att forskare och privatpersoner samarbetar för att ta fram ny kunskap. Deltagarna kan till exempel rapportera in fynd av växter och djur eller utföra särskilda uppgifter.

Medborgarforskning

Naturskyddsföreningens skolmaterial om hav och vatten

Varsågod att dyka ner i lektionsupplägg, experiment, lekar och faktablad om arter och ekosystem i sjöar och hav. Passar för årskurs F-9.

Naturskyddsföreningens skolmaterial om hav och vatten

Skolmaterial: Algo Kidz

Algo Kidz berättar om havet, algerna och deras betydelse för planeten. Linnéuniversitetets projekt Algoland har framgångsrikt forskat på hur alger kan rena rökgaser ur luften och rena vatten från kväve och fosfor. Nu tar projektet steget över till barnens värld och lanserar det nya skolmaterialet Algo Kidz, som riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs 3.

Skolmaterial: Algo Kidz

Skolmaterial: Levande kust – pedagogisk redovisning av ett lyckat restaureringsprojekt

Sammanfattande kunskap och lärdomar från projekt Levande kust - ett restaureringsprojekt i full skala. Projektet genomfördes i Björnöfjärden i Stockholms skärgård för att visa att det är möjligt att återfå en bra miljö i övergödda havsvikar. Här finns fina illustrationer som visar vad som gjordes och vad det fick för resultat, liksom instuderingsfrågor för skolelever.

Skolmaterial

Skolmaterial: Om hållbart fiske

MSC Skola är för dig som är pedagog och vill lära ut om havet och hållbar utveckling. Läroplanskopplat undervisningsmaterial med anknytning till de globala målen för hållbar utveckling. Materialet består av lärarhandledda lektionsserier för naturvetenskapliga ämnen med presentationer, kortfilm, diskussionsunderlag och mycket mer.

MSC skola

Skolmaterial - Spelet om Östersjön

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har tagit fram olika utbildningspaket med bland annat webbaserade rollspel och övningar om Östersjön. Målgruppen är högstadie- och gymnasielever.

Spelet om ÖstersjönBygg Östersjöns ekosystem Uppdrag miljöövervakning

Sharks4kids

Pedagogiska och inspirerande filmer och skolmaterial på engelska för de som vill veta mer om hajar.

https://www.sharks4kids.com/

Skolmaterial: musslor som reningsverk

Musslor fungerar som viktiga reningsverk i havet, men hur går det egentligen till? I den här övningen från Naturskyddsföreningen får eleverna experimentera med levande musslor. Musslorna kan man plocka själv eller köpa i nät av fiskhandlaren. Övningen tar 40-60 min och lämpar sig för mellanstadiet och uppåt.

Musslorna – havets reningsverk (4-9)

Skolmaterial gymnasienivå: Vårt varmare hav

En klimatportal om Östersjön som tagits fram av Baltic Sea Science Centre och forskare på SLU. I basmodulerna finns fakta om Östersjön, om klimatet och om hur livet under ytan kommer att påverkas när havet blir varmare. Utöver det finns ingångar till mer praktiska moment där elever kan forska eller engagera sig mer.

Vårt varmare hav

Marina låtar av Havsbandet

Manetmambo, Räkan Ruts rumba och andra härligt svängiga låtar från Havsbandet hittar du på You-tube. De ligger samlade under namnet "Vem vill leka med räkan Rut?".

Vem vill leka med räkan Rut?

Naturdokumentär: Fiskarnas rike

Filmserie på SVT Play där dokumentärfilmaren Martin Falklind och hans team gör en resa genom svenska älvar, sjöar och hav. Filmerna visar vilken förödelse vi har ställt till med i våra vatten, men också att det går att reparera de skador vi har orsakat.

Naturdokumentär: Fiskarnas rike

SVTPlay: One planet, one chance

Journalisten Joakim Odelberg utforskar hur vår livsstil påverkar klimatet och miljön både ovan och under havsytan. Ett friskt levande hav är förutsättningen för allt liv på jorden. Ombord på forskningsbåten Argo i Costa Rica och både från Ostkusten och Bohuskusten för att ta reda på hur vår livsstil påverkar klimatet och miljön både ovan och under havsytan.

One planet one chance

Lyssna: Arktisexpeditionen

Radiodokumentär från den största arktiska expeditionen någonsin. Marinbiologen Pauline Snoeijs Lejonmalm var med ombord på fartyget Polarstern som var ett helt år infrusen i Arktis is. Pauline försöker fånga fisk i mörkret vid Nordpolen, men isbjörnar, stormar och smältande is gör det till en kamp.

P1 Dokumentär: Arktisexpeditionen

Antarctica - Se Sveriges första expedition till södra ishavet i 3D

Mellan 1901-1903 ledde Otto Nordensköld Sveriges första expedition till Antarktis. Följ med på färden och se platserna, här visualiserade i 3D.

https://antarctica.dh.gu.se/

Webbinarium - Baltic Breakfast

Stockholms universitets Östersjöcentrum arrangerar frukostseminarier en gång i månaden. Där presenteras den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Seminarierna livesänds och kan ses även i efterhand.

Baltic Breakfast

Föredrag: Östersjön - vårt svenska Galapagos

Östersjön öppnades till Atlanten för bara 8000 år sedan och därefter har en mycket snabb genetisk anpassning skett när arterna etablerat sig i detta brackvattenhav. Hur har det gått till och vad kan det lära oss om framtiden?
Lyssna på Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet, i denna föreläsning från Kungliga Vetenskapsakademien från den 9 september 2020.

Föredrag: Östersjön - vårt svenska Galapagos

Besök - Havets Hus i Lysekil

När du stiger in i Havets Hus omges du snart av närmare 30 akvarier. Alla med olika och spännande varelser från Västerhavet. Lär känna sjöstjärnor, cylinderrosor, krabbor och hajbebisar. Se hälleflundror och stora torskar simma ovanför dig i tunnelakvariet eller sätt dig ner en stund i Gullmarsalen och fängslas av det marina livet på storbildsfilm.

Besökhttps://www.pandaplanet.se/hajslapp-pa-havets-hus

Besök - Östersjön på Skansen

Allt om Östersjön, en blandning av sött och salt som skapat ett unikt innanhav. Baltic Sea Science Center öppnade 2019. Här finns fina akvarier som visar hur det ser ut under ytan i Östersjön. Lärorika utställningar förklarar havets svåraste miljöutmaningar. Flera skolprogram finns.

Baltic Sea Science Center

Besök: Naturum Öresund

Direkt på stranden i Malmö ligger Öresunds naturum och marina kunskapscenter. Här finns allt man behöver för en heldag om havet - akvarier, vadarbyxor, håvar, hinkar, luppar och artböcker. Kunniga pedagoger finns till hands.

Marint kunskapscenter i Malmö

MER LÄSNING