Bild
Tema: engagera dig

havet.nu tipsar

Här tipsar vi om olika seminarieserier, lärarmaterial och trevliga utställningar om havet man kan besöka eller ta del av via nätet. Tipsa oss gärna om fler!

Algpodden

Vad är skillnaden på alger och sjögräs? Hur fungerar mareld? Och vad är egentligen surt kärringhår? Det är frågor som algforskarna Ellen Schagerstöm och Angela Wulff ska reda ut i den nystartade Algpodden.

Naturdokumentär: Fiskarnas rike

Filmserie på SVT Play där dokumentärfilmaren Martin Falklind och hans team gör en resa genom svenska älvar, sjöar och hav. Filmerna visar vilken förödelse vi har ställt till med i våra vatten, men också att det går att reparera de skador vi har orsakat.

Dokumentärfilm: Kalla havens hajar

På SVT Play finns just nu den prisade dokumentärfilmen "Kalla havens hajar", där vi får stifta bekantskap med de hajar som finns i våra nordliga vatten. Rekommenderas varmt!

Medborgarforskning: Studera grönalger och tång

De grunda bältena med fintrådiga alger och blåstång tillhör Östersjöns viktigaste miljöer.
Du kan göra 3 UPPGIFTER i sommar och hjälpa algforskarna: undersöka smådjur som lever av tången, leta efter den ovanliga hösttången eller kolla på grönslickens färg och form som visar hur näringsrikt vattnet är. Det går också att göra flera uppgifter samtidigt!

Städa en strand!

Skräp av allehanda slag hamnar ständigt ute i naturen, i havet och på våra stränder. Skräpet kommer bland annat från båtar till havs, överfulla soptunnor på land och från solbadande turister. Vill du och din organisation hjälpa till att städa en strand så finns tips här.

Få koll på klimatet

Lättillgänglig information från SVT om klimatet och påverkan från den globala uppvärmningen på våra ekosystem.

Klimatet just nu

Jorden blir varmare, isarna smälter, havsnivån stiger. Hur går det med att bromsa den globala uppvärmningen? Dagens Nyheters klimatkoll förklarar.

Baltic eye - Samhällsrelevant östersjöforskning från fyra fokusområden

Läs och lyssna på det senaste om Östersjöns aktuella samhällsrelaterade problemområden - övergödning, livsmiljöer, hållbart fiske och farliga ämnen.

Lyssna: Arktisexpeditionen

Radiodokumentär från den största arktiska expeditionen någonsin. Marinbiologen Pauline Snoeijs Lejonmalm var med ombord på fartyget Polarstern som var ett helt år infrusen i Arktis is. Pauline försöker fånga fisk i mörkret vid Nordpolen, men isbjörnar, stormar och smältande is gör det till en kamp.

Antarctica - Se Sveriges första expedition till södra ishavet i 3D

Mellan 1901-1903 ledde Otto Nordensköld Sveriges första expedition till Antarktis. Följ med på färden och se platserna, här visualiserade i 3D.

Föredrag: Kampen mellan havet och Grönlandsisen i ett varmare klimat

Polarforskaren Martin Jakobsson, professor i marin geologi och geofysik vid Stockholms universitet, håller en föreläsning om en forskningsexpedition till Grönland för att bättre förstå hur glaciärerna beter sig när de kommer i kontakt med havet.

Föredrag: Östersjön - vårt svenska Galapagos

Östersjön öppnades till Atlanten för bara 8000 år sedan och därefter har en mycket snabb genetisk anpassning skett när arterna etablerat sig i detta brackvattenhav. Hur har det gått till och vad kan det lära oss om framtiden?
Lyssna på Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet, i denna föreläsning från Kungliga Vetenskapsakademien från den 9 september 2020.

Seminarieserie: SMHI om klimatet

En seminarieserie där SMHI:s forskare och experter delar med sig av sin kunskap inom olika klimatrelaterade områden. Hör vad de har att berätta om allt från extrema väderhändelser till Arktis och Golfströmmen. Seminarier med olika teman livesänds under september till december, och spelas också in så att intresserade kan ta del av innehållet i efterhand.

Webbinarium - Människan och Havet 2.0

En webbinarie-serie om de utmaningar och möjligheter som finns inom havspolitiken.
Miljömålsberedningen har fått i uppdrag att föreslå en strategi för förstärkt åtgärdsarbete för bevarande och hållbart nyttjande av hav och marina resurser. Vid webbinarierna hoppas vi skapa en aktiv dialog mellan forskare, aktörer, politiker och beslutsfattare om vad som behövs för att möta de utmaningar vi står inför, vilka kunskapsluckor som finns och de möjligheter som en hållbar förvaltning av hav och marina resurser innebär.

Webbinarium - Baltic Breakfast

Stockholms universitets Östersjöcentrum arrangerar frukostseminarier en gång i månaden. Där presenteras den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Seminarierna livesänds och kan ses även i efterhand.

Besök - Havets Hus i Lysekil

När du stiger in i Havets Hus omges du snart av närmare 30 akvarier. Alla med olika och spännande varelser från Västerhavet. Lär känna sjöstjärnor, cylinderrosor, krabbor och hajbebisar. Se hälleflundror och stora torskar simma ovanför dig i tunnelakvariet eller sätt dig ner en stund i Gullmarsalen och fängslas av det marina livet på storbildsfilm.

Besök - Östersjön på Skansen

Allt om Östersjön, en blandning av sött och salt som skapat ett unikt innanhav. Baltic Sea Science Center öppnade 2019. Här finns fina akvarier som visar hur det ser ut under ytan i Östersjön. Lärorika utställningar förklarar havets svåraste miljöutmaningar. Flera skolprogram finns.

Besök: Naturum Öresund

Direkt på stranden i Malmö ligger Öresunds naturum och marina kunskapscenter. Här finns allt man behöver för en heldag om havet - akvarier, vadarbyxor, håvar, hinkar, luppar och artböcker. Kunniga pedagoger finns till hands.

Marina låtar av Havsbandet

Manetmambo, Räkan Ruts rumba och andra härligt svängiga låtar från Havsbandet hittar du på You-tube. De ligger samlade under namnet "Vem vill leka med räkan Rut?".

Skolmaterial: musslor som reningsverk

Musslor fungerar som viktiga reningsverk i havet, men hur går det egentligen till? I den här övningen från Naturskyddsföreningen får eleverna experimentera med levande musslor. Musslorna kan man plocka själv eller köpa i nät av fiskhandlaren. Övningen tar 40-60 min och lämpar sig för mellanstadiet och uppåt.

Skolmaterial: Levande kust – pedagogisk redovisning av ett lyckat restaureringsprojekt

Sammanfattande kunskap och lärdomar från projekt Levande kust - ett restaureringsprojekt i full skala. Projektet genomfördes i Björnöfjärden i Stockholms skärgård för att visa att det är möjligt att återfå en bra miljö i övergödda havsvikar. Här finns fina illustrationer som visar vad som gjordes och vad det fick för resultat, liksom instuderingsfrågor för skolelever.

Skolmaterial: Om hållbart fiske

MSC Skola är för dig som är pedagog och vill lära ut om havet och hållbar utveckling. Läroplanskopplat undervisningsmaterial med anknytning till de globala målen för hållbar utveckling. Materialet består av lärarhandledda lektionsserier för naturvetenskapliga ämnen med presentationer, kortfilm, diskussionsunderlag och mycket mer.

Skolmaterial: Algo Kidz

Algo Kidz berättar om havet, algerna och deras betydelse för planeten. Linnéuniversitetets projekt Algoland har framgångsrikt forskat på hur alger kan rena rökgaser ur luften och rena vatten från kväve och fosfor. Nu tar projektet steget över till barnens värld och lanserar det nya skolmaterialet Algo Kidz, som riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs 3.

Skolmaterial - Spelet om Östersjön

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har tagit fram olika utbildningspaket med bland annat webbaserade rollspel och övningar om Östersjön. Målgruppen är högstadie- och gymnasielever.
Materialet är uppdelat i:
• Spelet om Östersjön (on-line material)
• Bygg Östersjöns ekosystem (nedladdningsbart material)
• Uppdrag miljöövervakning (on-line material)

Sharks4kids

Pedagogiska och inspirerande filmer och skolmaterial på engelska för de som vill veta mer om hajar.

Västerhavsveckans skolmaterial

Vill du diskutera havsmiljöfrågor med vänner, barn eller elever?
Västerhavsveckan har på sin hemsida samlat material och filmer om havet som lämpar sig väl för elever, lärare och andra intresserade.