Bild
;
Tema: engagera dig

Medborgarforskning i Kosters djup

Vad döljer sig i djupen i Sveriges första marina nationalpark? Här finns flera av Sveriges absolut artrikaste områden och mängder av filmat material. Hjälp forskarna genom att titta på korta filmklipp och markera var det finns intressanta bilder.

Ett roligt och viktigt projekt med så kallad medborgarforskning har just lanserats. Alla kan delta genom att titta på videoklippen och klicka i vad man ser. Både enkelt och roligt och lärorikt.

I havet runt Koster finns bland annat den 200 meter djupa Kosterrännan och här har forskarna under 20 års tid filmat vad som finns på djupet med hjälp av olika typer av undervattensfarkoster. Totalt 3000 timmars film.

Nu kan vi alla hjälpa till att titta igenom vad som finns, för att forskarna ska kunna utvärdera om klimateffekter, fisket eller parkskyddet haft någon påverkan på artrikedomen.

Dyk ner i djupet och utforska det rika livet under ytan. Här finns Sveriges enda korallrev, ögonkorallen. Här finns sjöpennor, sjöros och död mans hand tillsammans med svampdjur och sjöstjärnor. Allt i suddiga filmer under ett stadigt snöfall av dött material från ytan, marin snö.

Projektet är en del av Vinnovas Ocean Data Factory.

MER LÄSNING