Bild
;
Tema: klimat

Cirkulationen i havet kan bromsa snabbare än befarat

De viktiga djuphavsströmmarna tycks gå mot en dramatisk inbromsning på grund av smältande is från Antarktis. Det visar en ny studie i tidskriften Nature. Enligt forskarna kan en kraftig avmattning inträffa så tidigt som 2050 om utsläppen av växthusgaser inte minskar.

Djuphavscirkulationen spelar en avgörande roll för regleringen av klimatet på jorden och konsekvenserna av en kraftig inbromsning är svåra att överblicka. Klart är att det skulle generera en kaskad av effekter såsom ökad havsnivåhöjning, förändrade vädermönster och kollapsade näringskedjor för marina arter. Nu har en australiensisk forskargrupp visat att scenariot kan ligga mycket närmare i tid än vad man hittills förutspått. Enligt den nya studien kan cirkulationen i de djupaste delarna av havet sakta ner med så mycket som 40 procent på mindre än trettio år.

Studien bygger på datorsimuleringar där man tittat på den djupa havsströmmen under 4000 meter som har sitt ursprung i det kalla, färska och täta vattnet som störtar ner utanför Antarktis kontinentalsockel, sjunker och transporteras bort från kontinenten. Det är dessa vattenmassor som driver den djupa havsströmmen. Men när glaciärerna smälter späder smältvattnet ut saltinnehållet vilket gör havsvattnet mindre tätt och därmed inte tillräckligt tungt för att sjunka ner och trycka bort vattnet som redan finns där. Därmed saktar havsströmmen ner.

I studien har forskarna utgått från att de globala utsläppen av växthusgaser fortsätter på nuvarande nivå och forskarna påpekar att det bara finns ett sätt att minska smältningen av isen – omedelbara och kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

MER LÄSNING