Bild
;
Tema: havsområden Tema: klimat

Mild höst försenar Arktisk is

För första gången sedan forskare började mäta isläggningen i Arktis, för 40 år sedan, är Laptevhavet fortfarande inte igenfruset i slutet av oktober. Rysslands milda höst och varma havsströmmar från Atlanten tros vara orsaken.

Laptevhavets is brukar beskrivas som ursprunget till Arktiska havets istäcke, norr om Sibirien. Trots att oktober nu närmar sig sitt slut har isen inte frusit till och lagt sig, vilket enligt forskare saknar motstycke i den sibiriska regionen av Arktis. Trots detta är forskarna inte förvånade.

- Detta är mer frustrerande än vad det är chockerande. Prognosen har pekat i den här riktningen under lång tid, men vi har inte fått något gensvar från beslutsfattare när vi framfört våra farhågor, säger Stefan Hendricks, havsisfysiker vid Alfred Wegener Institute.

Vattentemperaturen i området har den senaste tiden varit fem grader varmare än genomsnittet och forskarna varnar för att den sena isläggningen kommer att påverka stora delar av Arktis. Under hösten fryser Arktis is nämligen först längs Laptevhavets kust och driver sedan västerut. När havet ligger öppet längre, som nu, ökar turbulensen i havet, vilket gör att ännu mer varmt vatten förs upp mot ytan.

Mätningarna av ismassan i Arktis började 1979, med hjälp av satelliter. Ismassan har aldrig varit så liten som under de senaste 14 åren.

MER LÄSNING