Bild
Bild: Elizaveta Mattsson
;
Tema: klimat

Hoppkräftan klarar varmare vatten

Innan det här århundradet är slut kommer Östersjön troligen att vara mellan tre och fem grader varmare än idag. Det kommer att göra livet tufft för många arter i havet, men hoppkräftan – åtminstone den som lever i Stockholms skärgård - tycks kunna klara en varmare framtid.

Hoppkräftor verkar kunna anpassa sig till ökande temperaturer, det visar en nypublicerad studie från Stockholms universitet. Forskarna ”stressade” hoppkräftor från olika delar av Östersjön genom att utsätta dem för olika temperaturer, varierande salthalter och skiftande födokvalitet. De olika populationerna visade sig vara känsliga för olika påfrestningar, men alla hade utvecklats för att klara just sin lokala miljö. Hoppkräftorna i centrala Östersjön klarar sig i vatten som är två till fyra grader varmare än dagens nivåer

– Detta är goda nyheter eftersom hoppkräftan är en viktig födokälla för några av världens viktigaste fiskar som sill, skarpsill och ansjovis, säger Monika Winder, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik (DEEP) på Stockholms universitet.

MER LÄSNING