Sjögräs i varmare hav: fysiologiska och biogeokemiska reaktioner
Klimatförändringen har under de senaste 50 åren ökat den globala genomsnittstemperaturen med mer än 1 grad. Hela 93 procent av denna värmeenergi har absorberats och lagrats i haven och orsakat temperaturhöjningar, framför allt i ytvattnet. Temperaturökningen påverkar särskilt kusternas ekosystem, där sjögräs och makroalger är viktiga primärproducenter och ekosystemingenjörer.
I denna avhandling användes en kombination av laboratorie-, mesokosm- och fältbaserade experiment för att förstå: 1) effekterna på centrala fysiologiska processer av förhöjda temperaturer i sjögrässängar och hur dessa påverkar biogeokemiska processer i associerade sediment, 2) utbyte av koldioxid mellan sjögräs, vatten och atmosfär, och 3) effekter av tidvatten på biogeokemiska processer i sediment i tropiska sjögräsängar.
Resultaten visar att sjögräs i tropiska västra Indiska Oceanen är speciellt hotade av en framtida uppvärmning, eftersom de redan nu lever i en miljö där vattentemperaturen ofta ligger nära gränsvärdena för viktiga fysiologiska processer. De negativa effekterna av höga temperaturer kan förvärras av andra antropogena stressfaktorer som övergödning. Tillsammans kan dessa orsaka en minskad sjögräsförekomst, vilket skulle frisätta de stora kollager som lagrats i sjögräsängar under en längre tid. Sjögräsängarna riskerar att gå från att vara kolsänkor till att vara källor för atmosfäriskt koldioxid, och på så sätt ytterligare förvärra de negativa effekterna av växthusgaser.