Bild
;
Tema: livsmiljöer Tema: biologisk mångfald

Livet uppstod i en pöl?

Man har länge antagit att livet på jorden uppstod i havet. Den kemiska miljön som krävs för att bilda de nödvändiga biopolymererna har dock lett till att vissa forskare tänkt om. Kanske uppstod livet i en pöl på land istället?

Var livet på jorden uppstod är det ingen som egentligen vet, men djupa källor i havet har varit en stark kandidat. Senast ut är dock nya rön som får forskarna att undra över om livet verkligen kunde uppstått i havet. Problemet i havet är nämligen att molekylerna späds ut när de väl bildats. Utan kontakt mellan molekylerna så bildas inte de polymererna som i sin tur aggregerar och samlar samman de delar som behövs i en livsform.

Andra möjliga platser är istället pölar eller mindre sjöar uppe på land. Miljöer som ibland torkar ut och det är inte ens säkert att de behövde vara särskilt salta. I sådana vattensamlingar skulle molekylerna och polymererna inte spädas ut i samma utsträckning som i havet utan ha kunnat krocka, aggregera och reagera med varandra. Solens strålar skulle värma upp vattnet i pölen och möjliggöra reaktioner som kräver extra energi, reaktioner som i våra kroppar sker tack vare katalysatorer och enzym.

Var livet på jorden uppstod är det ingen som egentligen vet, men att vatten är en nyckelkomponent, är i alla fall så gott som säkert.

MER LÄSNING