Bild
;
Tema: så funkar havet Tema: biologisk mångfald

Smarta trutar studerar människor

Hur väljer man vad man ska äta? Ja, är man en gråtrut i en stad så kollar man vad människorna äter. På så sätt väljer de vilka matrester de ska stoppa i sig. Forskare har studerat trutarna i städer, men frågan är vem som studerat vem.

Gråtrutarnas evolutionära historia har inte involverat människan. Trots det verkar gråtrutar som lever i städer ha lärt sig att studera människor och utifrån det välja vad de ska äta.

För att undersöka saken filmades gråtrutar medan människor åt chips ur påsar av en viss färg. Chipspåsar av olika färg placerades några meter från där trutarna befann sig. Om personerna inte åt av chipsen valde mindre än en femtedel av fåglarna att undersöka chipspåsarna. När personerna började äta ur chipspåsarna valde nästan hälften av trutarna att närma sig de utplacerade chipspåsarna. Hela 95 procent av de trutar som sedan valde att äta av chipsen valde påsen med samma färg som den som personerna åt av.

Studien av gråtrutarna genomfördes i staden Brighton av forskare från universitetet i Sussex. Trutarnas studier av människor kan man gissa pågår kontinuerligt världen över.

MER LÄSNING