Biologisk mångfald i havet
Biologisk mångfald handlar om naturens stora rikedom. Varje art har sin specifika roll och betydelse. Tillsammans bygger växterna och djuren upp ekosystemet de lever i. Ju mer varierad en livsmiljö är, desto större är mångfalden av växter och djur. Denna rikedom är viktig att bevara eftersom allting hör ihop i en stor och vacker väv. Alla pusselbitarna måste finnas på plats. Annars kan ekosystemet hamna i obalans eller i värsta fall helt kollapsa.
Mångfald handlar om variation
Biologisk mångfald, eller biodiversitet, handlar om variationsrikedomen inom en art, mellan arter och mellan livsmiljöer. Det handlar om alla levande organismer i alla typer av ekosystem, på land, i havet och i andra akvatiska system.
Med en hög biologisk mångfald ökar ekosystemens förmåga att klara av förändringar och ovanliga händelser. Även inom arter är det viktigt med stor genetisk variation för att skydda mot förändringar och sjukdomar.
Läs mer SLU Artdatabanken - Ett kunskapscentrum för arter och naturtyper SLU Centrum för biologisk mångfald - Nya och oväntade perspektiv på betydelsen av biologisk mångfald för människor och samhällen. Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier - Länkar samman forskare, beslutsfattare och allmänhet. Bygger på fyra pelare: upptäcka, lära sig, utforska och skydda.
Havet är livets ursprung
Livet började i havet och där finns fortfarande den ojämförligt största mångfalden av livsformer. Tagghudingar som sjöstjärnor och sjögurkor, nässeldjur som maneter och koraller, sjöpungar, havsborstmaskar och bläckfiskar liksom en vidunderlig mångfald av olika växtgrupper; som guldalger, kiselalger och dinoflagellater.
I havet har evolutionen pågått i 3,5 miljarder år och skapat denna rikedom. Nya arter upptäcks hela tiden och mycket i havens djup återstår fortfarande att utforska och förstå.
Läs mer Livet i havet - digital fälthandbok och app med kunskap om arter och ekosystem Centrum för marin evolutionsbiologi, CeMEB - Forskning och information om hur marina arter och bestånd förändras genom evolution. Sveriges vattenmiljö - tema mångfald - En webbplats som samlar resultaten från svensk miljöövervakning av sjöar och hav
Av livsavgörande betydelse
En rik biologisk mångfald behövs för att upprätthålla en mängd olika ekologiska processer på jorden. Dessa ekosystemtjänster är livsviktiga för vi ska få mat, rent vatten och ren luft.
FN:s mångfaldspanel IPBES - som arbetar på samma sätt som klimatpanelen - släppte en viktig rapport 2019. Där konstaterade man att förlusten av arter, ekosystem och genetisk mångfald redan är ett globalt hot. I havet har två tredjedelar av miljöerna tydligt påverkats av oss människor. Vart tredje fiskbestånd i världen är överfiskat. Mer än en tredjedel av alla marina däggdjursarter är utrotningshotade.
Global och viktig fråga
Den internationella konventionen om biologisk mångfald är en del av Sveriges miljömålsarbete. En ny strategisk plan för arbetet skulle tas fram 2020, men är försenat med anledning av Corona. FN:s 18 globala hållbarhetsmål lyfter biologisk mångfald direkt i två av målen. Men nyttan av biologisk mångfald bidrar direkt eller indirekt till uppfyllandet av samtliga globala mål för hållbar utveckling.
Vi måste förändra samhället
För att komma till rätta med den snabba förlusten av biologisk mångfald kommer det att krävas en genomgripande samhällsförändring.
Några viktiga åtgärder för haven är havsplanering, skydd av arter, viktiga havsområden och livsmiljöer, bättre fiskeförvaltning, minskade utsläpp av näring och farliga ämnen och ett stort engagemang från hela samhället - så att alla storstilade planer faktiskt genomförs.
Läs mer De globala hållbarhetsmålen - presentation på svenska Sveriges miljömål - Riktmärken för Sveriges miljöarbete och vägen mot en hållbar utveckling. Beslutade av riksdagen 1999. Naturvårdsverket om Konventionen om biologisk mångfald (CBD) - Presentation av arbetet internationellt och inom Sverige. Naturvårdsverket - Biologisk mångfald - Naturvårdsverkets beskrivning av biologisk mångfald och om satsningar på området. Havs- och vattenmyndigheten - Skydd av arter och livsmiljöer HELCOM- om biodiversitet - Helcom listar specifika hot mot Östersjöns biodiversitet och vilka åtgärder som behövs för att skydda havet. International Union for Conservation of Nature - IUCN bildades redan 1948 och är idag en av de största internationella aktörerna inom bevarandebiologi och hållbar utveckling. Internationella decenniet för biologisk mångfald - FN har utsett 2010-2020 till det internationella decenniet för biologisk mångfald. På sidan finns information om aktiviteter och samarbetspartners.
Källor:
Texterna är skrivna av redaktionen för havet.nu, som använder en mängd olika källor, exempelvis referensverk och facklitteratur.
Vid citering anges havet.nu som källa.