Bild
Bild:
;
Tema: biologisk mångfald Tema: fiske

Utrotade jättefisken kan vara på väg tillbaka

Stören är en mytomspunnen fisk som kan bli flera meter lång och väga flera hundra kilo. Sedan länge är den försvunnen i svenska vatten men redan nästa vår kan det bli ändring på det.  Åtminstone om organisationen Sportfiskarna får som de vill.

Planerna på att återinföra stören i svenska vatten har tagit form under några år och Sportfiskarna står nu i startgroparna för att börja plantera ut yngel av atlantstör i Göta älv. Här var arten vanlig på 1800-talet, innan utbyggnad av vattenkraft och hårt fiske gjorde att den helt försvann.

– Stören är en stor, cool drake som fanns förut, som vi dödade, och nu har möjlighet att få tillbaka. Och som bebis är den verkligen urgullig, säger Linnéa Jägrud, projektledare på Sportfiskarna, till Göteborgs-Posten.

Precis som laxen lever stören sina första år i ett vattendrag och vandrar sedan ut i havet för att äta upp sig under några år, för att sedan återvända till vattendraget där den växte upp. Sportfiskarna tänker ta hjälp av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet för att spåra störarna, och förhoppningen är att de så småningom kommer tillbaka för att leka.

Sedan tidigare pågår liknande försök i bland annat Tyskland som varit framgångsrika, och tyska experter har varit på besök och bedömt att det finns goda förutsättningar att få arten att återetablera sig i Göta älv. Enligt Sportfiskarna finns redan viss finansiering för att komma i gång och nu saknas främst tillstånd från länsstyrelsen.

MER LÄSNING