Bild
;
Tema: biologisk mångfald Tema: vårt ansvar

Ratade blåmusslor ska stoppa musseldöden

De försvunna blåmusslorna på västkusten har varit lite av ett mysterium för forskarna. Nu hoppas man kunna rädda bestånden, med hjälp av odlade musslor som är för små och fula för att kunna säljas.

De senaste 20 åren har antalet vilda blåmusslor minskat drastiskt i grunda havsvikar på västkusten. Ingen vet säkert varför, men forskarna lutar åt att klimatförändringarna ligger bakom.

För första gången görs nu försök att ersätta de minskade bestånden med odlade musslor. Havsmiljöprojektet 8+fjordar, som drivs av fem kommuner i södra Bohuslän, lade i vintras ut 70 ton musslor i två fjordar i Bohuslän. Musslorna som används är spillprodukter från musselodlingar, som på så sätt får göra nytta som en ekologisk resurs. Förhoppningen är att de ska föröka sig, och än så länge tycks de ha fått fäste på botten och må bra, rapporterar Vetenskapsradion.

Blåmusslor gör stor nytta för havsmiljön. De är viktig föda för många djur, bidrar till klarare vatten och skapar möjlighet för tång och ålgräs att växa.

MER LÄSNING