Bild
Bild: Susanna Strömberg
;
Tema: så mår haven Tema: biologisk mångfald

Fler krabbor tär på västkustens musslor

Blåmusslor och hjärtmusslor har minskat drastiskt längs västkusten de senaste 30 åren. En ny omfattande kartläggning från Göteborgs universitet pekar på att en kraftig ökning av krabbor kan vara en viktig orsak.

Forskaren Youk Greeve har i sin doktorsavhandling analyserat prover från över 800 platser längs kusten. Resultaten visar att biomassan av hjärtmusslor och liknande arter har minskat med 50 till 60 procent. Blåmusslorna har blivit både färre och mindre. Samtidigt har det invasiva stillahavsostronet tagit över som dominerande art.

– Något händer med musslorna och ostronen i detta område. Men ingen verkade riktigt veta vad och varför. Jag ville ta reda på mer om det, säger Youk Greeve.

En förklaring kan vara att torskbestånden har minskat kraftigt, vilket lett till fler krabbor – som i sin tur äter musslor. I ett experiment såg Greeve att musslor överlevde betydligt bättre när inga krabbor fanns i närheten. Att stillahavsostronet klarar sig så bra beror på dess hårda skal och starka fäste som skyddar bättre mot rovdjur. Ostronen utgör nu omkring två tredjedelar av all mussel- och ostronbiomassa i Bohuslän.

Förutom överfiske på torsk är ökad vattentemperatur, övergödning och klimatförändringar några av de faktorer som kan ligga bakom förändringarna i ekosystemet.

Men bilden är inte entydig. Under 2024 har man sett en oväntad ökning av blåmusslor, vilket visar hur snabbt bestånden kan förändras. Den nya forskningen ger en viktig grund för framtida studier.

– Hade jag haft de data jag har nu, fast från 90-talet, hade mina resultat varit mycket säkrare, säger Youk Greeve.

MER LÄSNING