Bild
;
Tema: biologisk mångfald

Bläckfiskar smakar - med armarna

Bläckfiskar är häpnadsväckande djur. De kan kamouflera sig genom att byta färg, har blått blod, tre hjärtan och sprutar bläck för att förvilla rovdjur. Nu har forskare identifierat specialiserade celler som inte finns hos andra djur och som gör att bläckfiskar kan "smaka" med armarna.

Bläckfiskar utforskar havsbottnen med hjälp av sina åtta kraftfulla armar, och forskare visste redan tidigare att de har en förmåga att ”smaka” med känseln. Men ingen har vetat exakt HUR det går till. Det har till exempel varit okänt hur djuren, bara genom att undersöka sin omgivning med sina armar, kan skilja en smarrig krabba från något som inte är ätbart.

I en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell visar nu forskare från Harvard att det finns speciella celler på sugskålarna på bläckfiskens armar. Med hjälp av detektorproteiner i de här cellerna kan armarna upptäcka och reagera på kemiska ämnen som produceras av vattenlevande varelser. Känner bläckfiskens arm smaken av en krabba så går den till attack.

Och ja, det är faktiskt armarna som reagerar på eget bevåg, bläckfiskens hjärna är inte inkopplad. Istället för att koncentreras i hjärnan fördelas nämligen två tredjedelar av en bläckfisks nervceller i armarna som fungerar som en sorts mini-hjärnor, och som alltså direkt kan reagera på stimuli i omgivningen.

MER LÄSNING