Bild
Bild: Hans Hillewaert CC BY-SA 4.0
;
Tema: så funkar havet

Bläckfiskar har koll

Det är inte bara de åttaarmade bläckfiskarna (octopus) som är smarta. Även de sepialiknande tioarmade bläckfiskarna (cuttlefish) kan lära sig saker, komma ihåg dem länge och klarar dessutom att behärska sig.

I smart utformade försök med sidensepia (den som visas på bilden, och som förekommer även i svenska vatten) kunde forskarna visa att bläckfiskarna kan forma komplexa minnen.

De lärde sig snabbt att frukosten serverades på ett annat ställe än lunch och middag och dök upp i rätt tid och på rätt plats. I ett senare steg serverades mellanmål med olika villkor. En timme efter frukost bjöds på småtrist torrfoder i ett hörn. Men om sidensepian istället väntade tre timmar fick de läckra levande räkor i ett annat hörn. Båda målen gick inte att få.

Alla bläckfiskarna lärde sig detta efter en tid, och föredrog då att vänta på de goda räkorna. Intressant nog fattade de äldsta snabbast, något som förvånade forskarna.

I en annan studie har forskarna också visat att bläckfiskarna kan utöva självkontroll, en ganska avancerad förmåga. Man gjorde en variant av det så kallade marshmallowtestet, som ursprungligen gjordes för människobarn. Barnen blev erbjudna en marshmallow som de kunde få direkt, men om de väntade kunde de istället få två. Svårt för många. Sidensepian kunde få mat när som helst, men godbitar om de väntade. De klarade att vänta i 1-2 minuter, vilket får anses mycket långt för ett blötdjur. De bläckfiskar som kunde vänta längst, presterade också bäst i ett test där deras inlärningsförmåga sattes på prov.

MER LÄSNING