Bild
;
Tema: så funkar havet Tema: biologisk mångfald

Snäckor byter ut sina kroppar

Att kunna byta ut sina gamla kroppsdelar kan låta som science fiction. Faktum är att denna förmåga inte är helt ovanlig bland ryggradslösa djur i havet. Men att kunna återbilda en helt ny kropp från bara huvudet, som vissa nakensnäckor kan göra, det tar nog priset.

Att kunna byta ut kroppsdelar som inte längre funkar så bra är i hög grad medicinska underverk för oss människor och något som fascinerat oss under lång tid. För vem har inte läst eller sett filmerna om Frankensteins monster, eller minns myten om den odödliga Hydran med sina alla huvuden som växer ut igen om de huggs av?

En hel del djur i havet har faktiskt denna förmåga att återbilda förlorade kroppsdelar. Hos tagghudingar såsom sjöstjärnor och sjögurkor kan både armar och inälvor bytas ut när de börjar bli skruttiga, eller om något rovdjur tagit sig ett skrovmål. Och en del plattmaskar kan dela sig mitt itu, låta de saknade kroppshalvorna växa ut igen och på så sätt klona sig. Näst ut på listan över djur med "extreme makeover" är marina nakensnäckor där japanska forskare nyligen upptäckt att vissa arter kan själva amputera sig från huvudet och inom ett par veckors tid får en helt ny kropp att växa ut igen.

Dessa havssnäckor tillhör solbadarna, en grupp som fascinerande i sig har förmågan att fotosyntetisera som växter. De äter alger men återanvänder kloroplasterna hos algerna för att kunna binda koldioxid för att växa och producera syre, precis som växter. Men nu har man upptäckt att flera snäckor i denna gruppen som drabbats av parasitangrepp kan bota sig själva genom att kasta av sig den angripna och sjuka kroppen. Kvar blir bara huvudet som tack och lov inte drabbas av parasiterna och för en tid iallafall klarar att leva vidare på egen hand. Men en kropp är bra att ha ändå, så inom ett par veckor har en helt ny kropp växt ut igen, frisk och fri från parasiter.

MER LÄSNING