Bild
;
Tema: havsområden Tema: livsmiljöer

Vitvalar och narvalar studeras från rymden

För första gången har forskare visat att det går att identifiera så små arter som vitvalar och narvalar med hjälp av satellitbilder. Det här gör det mycket enklare att studera dessa valar i deras ofta otillgängliga miljöer och utan att störa dem.

Bilder tagna från satelliter används allt oftare i olika sammanhang för att kunna undersöka stora områden samtidigt och utan påverkan på djur och natur. Upplösningen på satellitbilderna har under flera år varit tillräcklig för att kunna upptäcka och identifiera större djur eller stora ansamlingar av mindre djur. Forskare har till exempel använt satellitbilder för att hitta och artbestämma valarter på över tio meter, som sillvalar (Balaenoptera physalus) och knölvalar (Megaptera novaeangliae).

Utvecklingen av satellitkamerorna har gått framåt, och nu har forskare för första gången kunnat identifiera även narvalar (Monodon monocerus) och vitvalar (Delphinapterus leucas) på bilderna. De här valarna blir bara 3-5 meter långa.

Under tre år undersökte kanadensiska forskare satellitbilder tagna över Arktis, och sammanlagt kunde de hitta och artbestämma 292 vitvalar och 109 narvalar. De här resultaten visar att satellitbilder kan vara ett bra verktyg för att räkna och undersöka utbredningen av även mindre arter.

− Att använda satellitbilder för att övervaka valar har enorma fördelar, inte bara för djuren utan också för människorna som studerar dem, säger Bertrand Charry, en av forskarna i studien.

De arktiska områden där narvalar och vitvalar lever är ofta både stora och svårtillgängliga, vilket betyder att användningen av satellitbilder kan underlätta mycket för både forskning och bevarandearbete.

MER LÄSNING