Bild
;
Tema:

Hajar med sändare släpptes ut

Nu har det än en gång släppts ut småfläckiga rödhajar från Havets hus i Lysekil. Nytt för i år är att de även har försetts med sändare för att forskarna ska kunna lära sig mer om hajarnas liv.

De senaste 20 åren har Havets hus i Lysekil släppt ut ungefär 140 småfläckiga rödhajar (Scyliorhinus canicula) i Gullmarsfjorden. Igår var det dags för ytterligare tolv akvarieuppfödda hajar att komma ut till havs. Utsläppen görs för att hjälpa till att stärka det vilda beståndet.

I år har hajarna för första gången försetts med sändare. Det är forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som har opererat in sändare i buken på alla tolv hajar som släpptes ut.

− Sändarna skickar ut signaler som tas upp av mottagare som vi placerat i och omkring Gullmarsfjorden. När en haj passerar får vi reda på vilken individ det är, men också hajens acceleration, alltså hur aktiv den är, på vilket djup hajen simmar och dess temperatur, säger Petter Lundberg, postdoktor vid SLU.

− Vi vill bland annat förstå hur dessa hajar beter sig och vilka livsmiljöer de föredrar. Kunskap som sedan kan användas i bevarandearbetet av dessa fredade fiskar, säger Petter Lundberg.

Precis som tidigare år får hajarna som släpps ut även en yttre markering som gör att man kan känna igen dem om de återfångas. Hittills har elva utsläppta hajar påträffats igen. Några av dem hade stannat i Gullmarsfjorden medan andra vandrat vidare längs västkusten.

En film från årets hajsläpp samt en karta över de återfunna hajarna går att se på Havets hus hemsida.