Bild
Bild: Laurent Ballesta/Gombessa 1/Gombessa expeditions - Andromède Océanologie
;
Tema: havsområden Tema: biologisk mångfald

Kvastfeningar kan leva i ett sekel

En ny studie visar att kvastfeningar kan leva mycket längre än man tidigare trott, kanske till och med i hundra år. De blir inte könsmogna förrän tidigast i 40-årsåldern, och deras långsamma livscykel gör arten extra sårbar.

Kvastfeningar, eller tofsstjärtfiskar, kallas ofta för ”levande fossil”. Den här ordningen av fiskar levde på jorden för hundratals miljoner år sedan, och troddes vara utdöd när man plötsligt fångade ett exemplar utanför Sydafrika år 1938. Sedan dess har man hittat flera exemplar utanför Afrikas östkust och även vid Indonesien.

Precis som med andra fiskarter går det att bestämma åldern på individer av tofsstjärtfiskar genom att räkna årsringar i deras fjäll. Tidigare undersökningar har uppskattat tofsstjärtfiskarnas livslängd till ungefär 20 år.

I en ny studie som publicerats i Current Biology har man studerat fjäll från den afrikanska tofsstjärtfisken (Latimeria chalumnae) i så kallat polariserat ljus, där bara en viss riktning av ljusvågorna släpps fram. Med hjälp av den här metoden hittade forskarna många fler årsringar än tidigare.

− Vi visade att livslängden för tofsstjärtfiskar är fem gånger större än vad man tidigare trott, det vill säga runt ett sekel, säger Kélig Mahé, forskare vid IFREMER Channel and North Sea Fisheries Research Unit i Frankrike och en av dem som utfört studien.

Tofsstjärtfiskar kan bli stora, upp till två meter långa och väga över 100 kg. Den långa livslängden gör att man även måste tänka om när det gäller vad man tidigare trott om deras tillväxthastighet.

− Tofsstjärtfiskens tillväxt visade sig vara en av de långsammaste bland fiskar av samma storlek, och deras livscykel är faktiskt en av de långsammaste av alla fiskar, säger Kélig Mahé.

Forskarna uppskattar att tofsstjärtfiskar inte blir könsmogna förrän de är över 40 år gamla. De föder levande ungar och ungarna utvecklas i honan i upp till fem år.

− Våra resultat tyder på att arten är ännu mer hotad än man tidigare trott, på grund av dess egendomliga livshistoria, säger Kélig Mahé.

MER LÄSNING