Bild
;
Tema: biologisk mångfald

Småhuvudvalen - en mästare på att hålla andan

3 timmar och 42 minuter. Så länge dök en av de småhuvudvalar som amerikanska forskare studerat. Nytt dykrekord för valar!

Småhuvudvalen Ziphius Cavirostris är kända djupdykare, och det var också därför som forskarna från Duke university i USA studerade dem. Man ville ta reda på hur valarna kan stanna så länge under ytan och hur lång tid det tar för deras kroppar att återhämta sig efter ett långt dyk.

Sett till sin storlek – en småhuvudval kan bli 6 meter lång och väga upp till 2 ton - så borde en individ kunna lagra tillräckligt med syre för att klara ett 33 minuter långt dyk. Men de teoretiska beräkningarna visade sig inte stämma alls. Efter att ha analyserat mer än 3600 dyk kunde forskarna konstatera att valarna i genomsnitt håller andan i 75 minuter innan syreförrådet tar slut.

Forskarna tror att valarna har väldigt låg metabolism, ett ovanligt stort syreförråd och en förmåga att klara den smärta som uppstår när musklerna drabbas av syrebrist. Men det behövs mer forskning för att kunna ge ett säkert svar på frågan om varför småhuvudvalen är så exceptionellt duktig på att hålla andan.

MER LÄSNING