Bild
;
Tema: havsområden Tema: biologisk mångfald

Sommar fri från brännmaneter?

Torka, bränder och bevattningsförbud. Det har varit en varm och torr försommar i stora delar av landet. För den som vill bada utan att stöta på brännmaneter kan det dock vara en bra sak.

Värmen talar för att det blir en sommar fri från brännmaneter. Redan nu har maneterna växt sig till synlig storlek, men det är få havsbadare på Västkusten som faktiskt har sett dem.

– De röda brännmaneterna tycker inte att om när det är för varmt. Då söker de sig ner och gömmer sig i djupet, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium.

Öronmaneterna har inte samma problem med varma badtemperaturer. Enligt Björn Källström är dessa maneter också extra stora i år. Den sällsynta klängmedusan, som upptäcktes på kring Tjörn 2018, är också en värmedyrkare. Maneten är inte större än någon centimeter men bränns illa. Klängmedusan har sitt ursprung i de norra och västra delarna av Stilla havet, men har spridit sig till Atlanten och finns numera i de flesta av Europas havsområden, förutom i Östersjön. Till Sverige har klängmedusan sannolikt kommit med fartygstrafik - i barlastvatten eller som påväxt.

Än så länge verkar klängmedusan bosatt sig kring Tjörn, där den upptäcktes, och inte kommit i nära kontakt med badare.

– Men om det blir en varm sommar finns det stora möjligheter att klängmedusan kommer att gynnas av detta, säger Björn Källström.

MER LÄSNING