Bild
;
Tema: havsområden Tema: klimat

Havsstormar ger stora koldioxidutsläpp

Forskare har upptäckt att stormar vid Antarktis gör att stora mängder koldioxid frigörs från havet och ut i atmosfären. Det visar vilken viktig roll haven spelar i kampen mot klimatförändringarna.

I Södra oceanen finns hälften av all koldioxid som är bunden i världshaven. Nu visar en studie att de kraftiga stormar som är vanliga där leder till stora koldioxidutsläpp.

– Stormarna ökar blandningen av olika vattenskikt och för upp djupt vatten med mycket koldioxid till ytan. Det har saknats kunskap om de här komplexa processerna, så studien är en viktig nyckel för att förstå Södra oceanens betydelse för klimatet och den globala koldioxidbudgeten, säger Sebastiaan Swart vid Göteborgs universitet, som är medförfattare till studien.

Forskarna använde avancerade havsrobotar för att kunna samla in information ner till en kilometers djup. Robotarna samlade in data under flera månader.

– Det handlar om banbrytande teknik som ger oss möjlighet att samla in data under lång tid – något vi aldrig hade kunnat få fram via ett forskningsfartyg, säger Sebastiaan Swart.

Undersökningarna vid Antarktis kan förhoppningsvis bidra till bättre förutsägelser för hur klimatförändringarna kommer att utvecklas i framtiden.

– Dagens globala klimatmodeller fångar inte alls in samspelet mellan hav och luft när det gäller transporten av koldioxid, säger Marcel du Plessis vid Göteborgs universitet, som också medverkat i studien.

MER LÄSNING