Bild
;
Tema: så mår haven Tema: klimat

Forskare varnar för extremt varma hav

Marina värmeböljor blir allt vanligare och över hälften av världshaven kan idag klassas som extremt varma. Det slår forskare fast sedan man jämfört ytvattentemperaturer från 1870 och framåt.

Varmare hav är ett stort hot mot de marina ekosystemen. Döda korallrev, skadlig algblomning och negativ påverkan på många fiskbestånd är några av konsekvenserna, och nu varnar amerikanska forskare för hur vanligt det faktiskt blivit med marina värmeböljor.

I en ny studie sammanställde de temperaturerna från 2019 och konstaterade att 57 procent av världshaven kunde klassas som extremt varma. Motsvarande siffra runt förra sekelskiftet är bara 2 procent. 2019 var också ett av de år som högst temperatur registerardes i världshaven.

- Idag har en majoritet av världshavens yta värmts upp till temperaturer som för bara hundra år sedan betraktades som mycket ovanliga, något som bara inträffade en gång på 50 år, säger Kyle Van Houtan, ledare för forskargruppen, till CNBC.

Forskarna hoppas nu att studien ska bidra till en tydligare bild av hur kraftigt klimatförändringarna redan idag påverkar de marina systemen.

MER LÄSNING