Bild
;
Tema: klimat

Extrem sommar i Europa

Sommaren 2021 var den varmaste som uppmätts i Europa sedan 1950. Medelhavets och Östersjöns vatten var också rekordvarmt. I flera områden var ytvattnet mer än fem grader varmare än genomsnittet. Värmeböljor får konsekvenser även för havets djur och växter.

Copernicus klimattjänst rapporterar i sin årliga European State of the Climate om klimatet under 2021 både globalt och i Europa.

Den varma sommaren orsakade bränder i Grekland, översvämningar i Tyskland och temperaturer på land som närmade sig 50 grader i södra Europa. Det var konsekvenser av en medeltemperatur under sommaren som låg på till synes blygsamma 1 grad över genomsnittet.

Östersjöns ytvatten var under juni och juli upp emot 5 grader varmare än vanligt. I havet är djur och växter i grunda områden ofta anpassade till stora variationer i temperatur, även om det förstås finns gränser för hur varmt man klarar. På större djup är temperaturen normalt sett låg och ytterst stabil året runt. Därför får värmeböljor på djupet oftare större effekter.

- Under 2018 när vi senast hade en extrem värmebölja här, så var vattnet över 20 grader ända ner till 30 meters djup. Musselbankar och sjögräsängar slogs ut och dog helt enkelt, berättar forskaren Christoph Humborg i TV4.

Det får förstås stora konsekvenser för fisk och andra organismer som lever där, men gör också att ett område som tidigare bundit kol nu istället släpper ifrån sig allt kol och därmed blir ytterligare en källa till försämrat klimat.

MER LÄSNING