Bild
Bild: CC-BY-SA 4.0 - Albert Kok
;
Tema: livsmiljöer Tema: klimat

Hajar har upptäckt världens största sjögräsängar

Med hjälp av kameror och gps-sändare på tigerhajar har forskare hittat ett nytt ekosystem av sjögräs utanför Bahamas. Det uppskattas vara världens största kända område med sjögräs.

Sjögräsängar är svåra att identifiera från flyg- och satellitbilder, vilket innebär att det är en utmaning att kartlägga dem. Därför bestämde sig forskare för att försöka ta hjälp av tigerhajar (Galeocerdo cuvier), som spenderar mycket tid vid sjögräsängar och rör sig snabbt över stora områden.

De fäste kameror och gps-sändare på flera tigerhajar runt Bahamas. När forskarna sedan analyserade materialet hittade de ett helt oupptäckt – och gigantiskt – ekosystem av sjögräs. Området uppskattas att vara upp till 92 000 kvadratkilometer, och är därmed världens största sjögräsekosystem.

– Den här upptäckten ger oss hopp för havens framtid. Hajarna ledde oss till de här sjögräsekosystemen utanför Bahamas, som vi nu vet är havens viktigaste kolsänkor. Om de skyddas kan sjögräset spela en viktig roll i att sakta ner klimatförändringarna, säger Austin Gallagher vid Beneath The Waves, som är en av forskarna bakom studien.

MER LÄSNING