Bild
;
Tema: i vår tjänst

Ålgräsängar fångar upp bakterier

I en ny tysk studie har man sett att ålgräsängar kan minska halten av bakterier i vattnet. Det här är första gången som man har undersökt den egenskapen hos sjögräs i nordliga vatten, och det visar på ännu en nytta med ålgräsängarna längs våra kuster.

Ålgräsängar är betydelsefulla av många olika anledningar. De är bland annat viktiga livsmiljöer för många växter och djur, och kan dämpa växthuseffekten genom att lagra kol. Nu har forskare i Tyskland sett att ålgräsängar även kan rena vatten från bakterier som kan vara skadliga för människor.

Forskarna undersökte halten av bakterier i vattnet på olika ställen i Kielbukten. De såg att vatten från områden med ålgräsängar innehöll mycket färre bakterier än vatten från områden med bara sandbotten. Än så länge vet inte forskarna exakt vad det här beror på.

− Det är sannolikt att den ökade sedimentationen i täta ålgräsängar ökar mängden små partiklar, på vilka bakterierna fastnar, som faller ner till botten. Men det kan också vara så att kemiska ämnen från sjögräset hindrar tillväxten av bakterierna, säger Thorsten Reusch, som är marinbiolog vid GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel och har lett studien.

Tidigare har forskare visat att den här renande funktionen finns hos sjögräs i tropiska vatten, men det här är första gången man ser den även i ett område på nordligare breddgrader.

− Det är intressant att man nu ser att sjögräs även i våra vatten kan minska halten av bakterier som skulle kunna vara skadliga för oss människor och andra organismer. Det här visar på ännu en ekosystemtjänst som sjögräsängar står för, säger Maria Asplund, forskare vid Göteborgs universitet.

MER LÄSNING