Bild
;
Tema: livsmiljöer Tema: övergödning Tema: vårt ansvar

Ålgräsplantor frodas i sand

I våras startade ett försök i Bohuslän för att förbättra miljön för ålgräsängar. Havsbotten vid Lilla Askerön täcktes med sand för att göra vattnet mindre grumligt. Försöket ser hittills ut att ha gett bra resultat: De skott av ålgräs som planterades där har ökat till mer än det dubbla.

Ålgräsängar är viktiga ekosystem som bland är annat hem för många arter och kan hjälpa till att mildra effekten av klimatförändringarna. I Bohuslän har ålgräsängarna minskat kraftigt, bland annat på grund av övergödning som gjort vattnet grumligare.

– Miljön är så pass dålig i de här områdena idag att det inte går att restaurera ålgräs utan åtgärder som först förbättrar förhållandena, säger Per Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet.

För att försöka förbättra miljön för ålgräset startade Göteborgs universitet tillsammans med Länsstyrelsen Västra Götaland i våras ett projekt vid Lilla Askerön i Tjörns kommun. Man hällde ut 1 800 ton sand över ett 10 000 kvadratmeter stort område av havsbotten.

– Genom att täcka havsbotten med ett tio centimeter tjockt lager grov sand blir vattnet mindre grumligt. På så vis får ålgräset mer ljus och lättare att överleva, säger Per-Olav Moksnes.

I somras planterade dykare ut 80 000 ålgrässkott i sanden. Nu visar uppföljningen att skotten både överlevt och förökat sig – till hela 176 400 skott.

– Nu håller vi tummarna för att de här positiva resultaten håller i sig. Metoden kan bli intressant även på andra ställen där vi har problem med grumligt vatten, säger Anders Olsson, marinbiolog på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Först nästa sommar går det att se om ålgräset överlevt vintern och etablerat sig på riktigt.

MER LÄSNING