Bild
;
Tema: klimat

Ännu en massiv korallblekning av Stora barriärrevet

Världens största system av korallev, Stora barriärrevet i Australien, har genomgått sin tredje episod av korallblekning på bara fem år. Årets blekning är mycket allvarlig och mer utbredd än tidigare episoder.

Korallblekning innebär att de mikroorganismer som lever i symbios med koralldjuren avlägsnar sig från korallerna som då blir helt vita och dör. Orsaken är ökad temperatur i havet till följd av klimatförändringarna. För första gången kan man nu konstatera att samtliga tre regioner i Stora barriärrevet drabbats av allvarlig korallblekning.

– Vi är alla chockade över hur snabbt det har gått. Tre allvarliga episoder av blekning är inget vi förväntat oss skulle hända innan mitten av detta århundrade, säger Terry Hughes, professor på James Cook University där man genomfört den senaste inventeringen av Stora barriärrevet till CNN.

Den första allvarliga korallblekningen av Stora barriärrevet dokumenterades 1998. Det var då det varmaste år som uppmätts, och de korallblekningar som därefter inträffat har tydligt sammanfallit med att nya värmerekord slagits. 2020 är inget undantag – februari i år var den varmaste månaden som uppmätts i området sedan man började mäta havsytans temperatur år 1900.
Forskare har länge varnat för att situationen för världens korallrev är kritisk och att de sannolikt kommer att försvinna om det inte sker kraftiga minskningar av utsläppen av växthusgaser.

MER LÄSNING