Tema: så mår haven Tema: klimat

Hopp för framtidens korallrev

En ny studie visar att vissa korallarter verkar kunna klara av att anpassa sig till klimatförändringar. De här arterna överlever när de utsätts för både förhöjd vattentemperatur och försurning.

Korallrev är ett av världens mest hotade ekosystem. De hotas framför allt av klimatförändringarna, som bidrar till stigande vattentemperaturer och en ökad försurning av haven.

Nu har några forskare försökt simulera hur olika korallarter kommer att reagera på framtidens klimat. Forskarna har undersökt tre vanliga arter av koraller från rev utanför Hawaii: ”riskorall” (Montipora capitata), ”fingerkorall” (Porites compressa ) och ”lobkorall” (Porites lobata ). De här arterna har placerats i olika vattentankar; där vissa tankar har värmts upp två grader, andra innehåller försurat vattnet, och en del både och.

− Tankarna där vi testade både uppvärmning och försurning tillsammans gav de mest realistiska simuleringarna av framtiden, säger Andréa Grottoli vid Ohio State University, som är en av författarna till studien.

När den 22 månader långa studieperioden var över visade det sig att 46 procent av riskorallerna, 56 procent av lobkorallerna och 71 procent av fingerkorallerna hade överlevt att utsättas för både uppvärmning och försurning.

− Det är hoppfullt att några arter skulle kunna klara av att överleva nästa decennium. Men om det inte sker drastiska minskningar av våra utsläpp så kommer korallerna till slut att förlora kampen för sin överlevnad, säger Ku'ulei Rodgers vid University of Hawaii.

MER LÄSNING