Bild
;
Tema: farliga ämnen

Ny kunskap om hur solkräm skadar havet

Att solkräm skadar korallrev är känt sedan tidigare, men exakt hur det går till har varit ganska okänt. Ny forskning kan nu visa hur kemikalier i solskyddsmedel bryts ner till farliga ämnen inuti korallernas celler. Och det är inte bara koraller som tar upp ämnen från solkräm.

Samma ämnen som skyddar din hud från solen kan göra korallerna känsliga för just solljus. Det framgår av den nya studien, som har tittat närmare på det UV-absorberande ämnet oxybenson. Forskarna kunde visa att oxybenson tas upp av korallens celler, bryts ner och bildar så kallade fototoxiner – ämnen som blir skadliga när de träffas av ljus. Studien visar också att korallrev som redan försvagats genom så kallad korallblekning är särskilt utsatta.

Det pågår just nu flera studier om hur solkräm skadar koraller, och forskarna hoppas att det kan leda till mindre skadliga solskyddsprodukter i framtiden.
Det är inte heller bara koraller som tar upp de skadliga ämnena. Till exempel kan immunförsvaret hos musslor skadas av zinkoxid, en av de vanligaste UV-reflekterande mineralerna i solkrämer. Ytterligare en studie kunde nyligen visa att även sjögräs lagrar UV-absorberande ämnen, bland annat just oxybenson. Forskarna vet ännu inte vilka effekter det har på sjögräset men befarar att det kan försämra fotosyntesen, vilket skulle påverka hela ekosystemet.

MER LÄSNING