Bild
Bild: okänd
;
Tema: livsmiljöer

Valross på äventyr

En äventyrlig ung valross-hane har fått mycket uppmärksamhet under året. Wally som han kallas, har lämnat sina Arktiska vatten för en tur ner i Europa. Välbehövliga pauser har ofta tagits i småbåtar, varav flera dessvärre sjönk.

Wally siktades först på Irland i våras, simmade över till England och tog sig i juni till Frankrike och Spanien för att sedan återvända till Irland. Många har följt hans bravader och äventyr, och blev oroliga när han han försvann i augusti. I slutet av september sågs han till mångas lättnad på Island, där han tog igen sig efter den långa simturen på olika bryggor och båtar.

Även om det är ovanligt att se valrossar så långt söderut, så ger sig många unga hannar ut på längre turer i väntan på att bli tillräckligt stora för att få para sig. En vandringslust som tycks gå igen hos många stora däggdjur. Valrossarna har det också besvärligt i Arktis numera. Bristen på is gör det trångt på skyddade isflak, och många kuststräckor är både farliga och upptagna.

Experterna gissar att han nu är på väg tillbaka till Arktis efter en Europaturné som gett mycket uppmärksamhet till den karismatiska valrossen.

MER LÄSNING