Bild
;
Tema: vårt ansvar Tema: engagera dig

Havsmiljön stort orosmoln för svenskarna

Svenskarna känner stor oro över framtidens havsmiljö. Faktiskt större än oron över annan miljöförstöring och klimatförändringar i allmänhet. Det framgår av en ny undersökning från SOM-institutet. Undersökningen är gjord innan det globala coronautbrottet.

För att kunna förstå hur samhällsutvecklingen påverkar svenska folkets attityder och beteenden har SOM-institutet sedan 1986 genomfört årliga nationella frågeundersökningar bland boende i Sverige. I den senaste nationella undersökningen, som besvarades av över 10 000 personer under hösten 2019, klättrar miljö- och klimatfrågor uppåt på listan över viktiga samhällsproblem. För första gången någonsin är det specifikt ”försämrad havsmiljö” som toppar undersökningens oroslista, något som Daniel Jansson, forskningskommunikatör på SOM-institutet tycker är anmärkningsvärt.

– Oron över försämrad havsmiljö har ökat långsamt men stabilt för varje mätning sedan 2010. I den senaste undersökningen svarade 56 procent av svenskarna att detta är mycket oroande inför framtiden, säger han.

En teori till varför detta orosmoln sticker ut kan enligt Daniel Jansson vara att medborgarna generellt är väldigt oroade för många områden inom miljö, men jämfört med exempelvis oro för klimatförändringar som också ligger högt på listan, finns inte lika mycket polarisering i frågan om havsmiljö.

– Det är kanske en ”mindre laddad” oro som förenar många samhällsgrupper. Vi behöver gräva lite djupare i dessa nya resultat för att se om detta stämmer.

MER LÄSNING