Bild
;
Tema: båtar och fartyg Tema: engagera dig

Fritidsbåtarnas utsläpp har kartlagts

Under 2019 släppte svenska fritidsbåtar ut 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten. Det visar en kartläggning som Transportmyndigheten låtit utföra. Bensinmotorer och äldre tvåtaktsmotorer är de stora miljöbovarna

Rapporten bygger på frågor till närmare 1500 båtägare och visar att bensinmotorer står för 60 procent av utsläppen av koldioxid från fritidsbåtar. När det gäller kolväten står äldre tvåtakts utombordsmotorer för hela 65 procent av utsläppen, trots att de bara utgör 18 procent av det totala antalet motorer. Den allra största delen av koldioxidutsläppen sker från båtar längs landets havskust.

– Det här ger en god uppfattning om utsläppens omfattning, även om det handlar om beräkningar. Med tanke på det växande båtintresset under pandemin kan man tänka sig att utsläppen har ökat under 2020, säger Lina Petersson, miljöhandläggare på Transportstyrelsen

Det finns flera saker man som enskild båtägare kan göra för att minska påverkan på klimat och miljö, säger Lina Petersson:

– Genom att hitta det bästa körsättet drar båten mindre bränsle. Det går också att välja grönare bränsle och helst byta ut äldre tvåtaktare med förgasare eftersom dessa släpper ut en tredjedel av bränslet oförbränt i vattnet.

MER LÄSNING