Bild
Bild:
;
Tema: plugga hav Tema: engagera dig

Nytt undervisningsmaterial om Östersjön!

Nu har Lektionsbanken om Östersjön lanserats ett nytt pedagogiskt material som ska göra det lättare och roligare att undervisa om hav och hållbar utveckling.

Lektionsbanken om Östersjön riktar sig till högstadie- och gymnasielärare. På hemsidan finns faktaunderlag till lärarna, tillsammans med bildspel, filmer och övningar. Bland övningarna finns såväl digitala som fältövningar och laborationer. Det finns också ett escape room-inspirerat spel, där eleverna ska rädda en vik från övergödning.

– Man ska ha roligt, både när man undervisar och när man lär sig, säger Michaela Lundell, vetenskapskommunikatör på Östersjöcentrum och projektledare för Lektionsbanken om Östersjön.

Lektionsbanken om Östersjön är uppdelad i tre delar; Geografi och historia, Ekologi och biologisk mångfald samt Övergödning. Materialet är framtaget av forskare och kommunikatörer vid Stockholms universitets Östersjöcentrum i samarbete med pedagoger vid Baltic Sea Science Center på Skansen, med stöd av en referensgrupp av lärare.

– Jag sjunker gärna in ett par timmar i de här materialen. Det är fint, och bra kommunicerat direkt till lärare, och innehåller samtidigt bilder och material som kan köras direkt ut till eleverna i klassrummet. Jag skulle önska att mer läromedel var så här, säger en av lärarna som testat materialet.

I samband med lanseringen av Lektionsbanken om Östersjön arrangerar Östersjöcentrum flera webbinarier och workshops för lärare under våren.

MER LÄSNING