Bild
;
Tema:

Juleljus i havet

Mareld är ett fenomen då självlysande plankton lyser upp vattnet. Det uppträder sällan under årets sista månad, men i år syns mareld ovanligt sent och mycket längs hela Sveriges västkust. Med det säger vi på redaktionen God jul och gott nytt år!

Mareld kan nästan uppfattas som fyrverkeri när det är mörkt ute och man drar med handen i vattenytan. Ljuset syns inte hela tiden, utan uppkommer när vattnet sätts i rörelse, exempelvis vid vågskvalp. På västkusten är det vanligast att ljusblixtarna orsakas av en planktonart som på svenska brukar kallas för mareldsflagellat, på latin Noctiluca scintillans.

Det är när mareldsflagellaten förekommer i stora mängder som mareld kan synas i vattnet som ett turkosblått ljus under dygnets mörka timmar. På dagen kan mareldsflagellaten ses vid vattenytan som en beläggning som liknar nyponsoppa till färgen. Arten är ganska stor och kan ses med blotta ögat som runda celler med en diameter på ca 1 millimeter i svenska vatten. Varför plankton ger ifrån sig ljus är inte helt klarlagt, men det kan vara för att skrämma iväg en fiende eller ett rovdjur. En art kan också använda sig av egenproducerat ljus för att locka till sig en partner eller lysa upp sin omgivning för att till exempelvis kunna se sitt byte.