Bild
Bild: Espen Rekdal Photography. CC BY 4.0
;
Tema: havsforskning

Gåtan om sjöstjärnans anatomi löst

Sjöstjärnornas femarmade kroppar har förbryllat forskare i århundraden. Men nu börjar bilden av anatomin hos djurgruppen tagghudingar äntligen att klarna upp. En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature slår fast att djuret i grunden består av ett enda stort huvud.

Tagghudingar, som omfattar sjöstjärnor, sjögurkor och sjöborrar, är olika alla andra djur vad gäller uppbyggnad. Ändå är vi nära släkt, då de delar på 70 procent av vår genuppsättning.

Mer huvud än kropp

I den nyligen publicerade studien har en amerikansk forskargrupp gjort en genetisk analys av bumpstjärnarten, paradaria miniata, och genom den kunnat konstatera att djuret i grunden består av ett enda stort huvud.

– Genetiskt sett består arten av huvud, eller kanske snarare är de mer huvud än kropp, säger Sam Dupont, som forskar på tagghudingar vid Göteborgs universitet.

Tagghudingar fortsätter att fascinera

Fler studier behövs för att bekräfta om andra tagghudingar är uppbyggda på samma sätt, men det finns mycket som tyder på det.

– Tagghudingar är fascinerande eftersom de har två olika livsformer. De vuxna har en femfaldig symmetri, men larverna har en bilateral symmetri precis som vi. Det är som två olika djur, men med samma genuppsättning, säger Sam Dupont.

MER LÄSNING