Bild
Bild: Armonvarvet
;
Tema: havsforskning

Forskarvecka på R/V Svea

Sveriges forskningsfartyg R/V Svea öppnar för kostnadsfria forskningsexpeditioner under en vecka i oktober. Syftet är att locka fler forskare att upptäckta denna förnämliga resurs. Och att stimulera till nya samarbeten och mer forskning till havs.

R/V Svea har byggts på uppdrag från Sveriges regering för svensk marin forskning och miljöövervakning. Nu är rutinerna för miljöövervakning på plats. Flera myndigheter och lärosäten använder regelbundet fartyget för sina återkommande uppdrag; SMHI, SLU, SGU och Stockholms universitet är några exempel. Andra forskare är förstås alltid välkomna att följa med på dessa expeditioner, men vill man till andra platser eller på andra tider får forskningsprojekten själva bekosta resan.

Men nu erbjuds forskare i Sverige att genomföra projekt på Svea utan kostnad. Under en expedition den 25–29 oktober 2021 står forskningsfartyget fritt till förfogande. SLU välkomnar projektansökningar från alla svenska lärosäten och institut, och de kommer att bedömas av råd med forskare från SLU, Stockholms och Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Kungliga tekniska högskolan och SMHI.

MER LÄSNING