Polarforskning
Polartrakterna har länge lockat oss. Äventyr och ära i kombination med stormaktspolitik och möjlig rikedom har tillsammans med vetenskaplig nyfikenhet skapat en kraftfull brygd. Drömmen om att hitta genvägar till Kina ledde till många expeditioner. Arktis och Antarktis var de sista områdena att utforskas, och att nå Nordpolen och Sydpolen var tidigare häpnadsväckande bedrifter.
Svensk polarforskning
Den svenska polarforskningen har en ganska lång och stolt tradition. Framför allt under 1800-talet och med Nordenskiöld i spetsen. Numera handlar svensk polarforskning mycket om frågor kring klimat, ekologi och olika livsbetingelser.
Läs mer Polarforskningsportalen - Här samlas information om polarforskningsexpeditioner från 2005 och framåt. Genom polarforskarnas egna bilder, rapporter och bloggar ges en unik inblick i hur arbete och vardag ser ut under forskningsexpeditioner i Arktis och Antarktis. Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum) - Umeå universitet har en rik och tvärvetenskaplig arktisk forskningsagenda som innefattar samtliga fakulteter. En viktig uppgift för Arcum är att presentera dessa aktiviteter och forskare. Marin polarforskning vid Stockholms universitet - Flera forskargrupper på olika institutioner vid Stockholms universitet undersöker haven både i Arktis i norr och Antarktis i söder. Polarexpeditionen SWERUS-C3 - En svenskledd internationell forskningsexpedition till Norra ishavet under sommaren 2014. Polarportalen - En sammanställning av svensk polarforskning och expeditioner samt upptäckarhistoria för Arktis och Antarktis, gjord av Göteborgs universitetsbibliotek. Polaris - möte med världens poler - Webbplatsen Polaris tillkom under Internationella polaråret 2007-08 i bred samverkan mellan olika parter. Polaris tar upp Arktis och Antarktis som regioner med fokus på is, land, hav och atmosfär samt mänskliga samhällen och naturresursutnyttjande.
Polarforskningsskreteriatet
Polarforskningssekretariatet är en statlig myndighet som främjar och samordnar svensk polarforskning. Det innebär bland annat att följa och planera forsknings- och utvecklingsarbete samt att organisera och leda forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis. Sekreteriatet förvaltar forskningsstationerna Wasa och Svea i Antarktis, samt Abisko naturvetenskapliga station. På deras sajt kan du läsa om planerade och genomförda polarexpeditioner.
Läs mer Polarforskningssekretariatet - En statlig myndighet som främjar och samordnar svensk polarforskning. Till jordens utkanter - 25 år med svensk polarforskning - Polarforskningssekretariatets jubileumsfilm som med intervjuer, berättelser och bilder visar glimtar från svensk polarforskning under ett kvarts sekel. Uppdelad i korta filmkapitel.
Isbrytaren Oden
Den svenska isbrytaren Oden är för närvarande en av de främsta forskningsplattformarna i polarhaven. Redan 1991 blev Oden det första icke-atomdrivna fartyget att nå Nordpolen, och har varit där flera gånger sedan dess. För att kunna använda Oden som en forskningsplattform har Sjöfartsverket ingått ett långtidsavtal med Polarforskningssekretariatet. Under åren har Oden uppgraderats och utrustas med avancerad vetenskaplig utrustning och har av den vetenskapliga tidskriften Science kallats för världens främsta forskningsfartyg för Arktis.
Under flera år användes Oden även för forskning i Antarktis, men efter några besvärliga svenska isvintrar utan Oden på plats bestämde regeringen år 2001 att att isbrytaren ska tillbringa vintrarna i svenska vatten. Beslutet kritiserades av många.
Internationella samarbeten
Många länder, institut och lärosäten bedriver polarforskning. Mycket polarforskning görs i internationella samarbeten.