Bild
Bild: Kustbevakningen
;
Tema: farliga ämnen Tema: båtar och fartyg

Stort oljeutsläpp skadar miljön

Ett oljeutsläpp efter passagerarfärjan som gick på grund i Pukaviksbukten för några dagar sedan har nått land. Det drabbade området är kustremsan mellan Lörby Kladd och Hörvik i Sölvesborgs kommun i Blekinge. Oron är stor för vad effekterna kommer att bli på naturen, havet och stränderna. Insatserna från Kustbevakningen, Sjöräddningen, räddningtjänsten med flera är omfattande.

Kuststräckan som är drabbad är ungefär fem kilometer lång, med en både känslig och värdefull natur. Ett stort antal sjöfåglar har blivit drabbade av oljan. Räddningsarbetet pågår intensivt, men många fåglar kommer att behöva avlivas. Skadorna i miljön bedöms bli både omfattande och långvariga. Kustbevakningen har tagit in hjälp från hela södra Sverige för att få stopp på utsläppet.

– Miljöräddning är prioriterat: att ta upp så mycket olja som möjligt från vattnet för att i den mån det går rädda stränderna. Olja har nått land, men en stor mängd finns kvar till havs. Vi arbetar tillsammans med ett flertal aktörer för att kunna ta upp så mycket olja som möjligt, säger Erik Svensson, Kustbevakningen, som samordnar arbetet på plats.

MER LÄSNING