Bild
;
Tema: vårt ansvar

Är EU:s gröna giv blå nog?

I slutet av förra året lanserade EU-kommissionens sin Green Deal, en strategi som ska göra Europa till världens första klimatneutrala världsdel. Men ”given” är inte tillräckligt blå, tycker vissa fiskare, miljöorganisationer och parlamentsledamöter. De vill se ett tydligare fokus på havsfrågor.

Den gröna given – Green Deal - är en långsiktig färdplan som innefattar åtgärder på många områden, t.ex. stora utsläppsminskningar, investeringar i grön och hållbar teknik och bevarande av den biologiska mångfalden.

Men flera aktörer anser att havsrelaterade frågor behandlas styvmoderligt och vissa efterlyser en regelrätt Blue Deal. Miljökommissionär Virginijus Sinkevičius har försvarat åtgärdsplanen och säger att den gröna given “är minst lika blå som den är grön”.

I veckan hölls ett första webbinarium i en planerade debattserie med namnet: Blue Deal Debates. Här diskuterade fiskeorganisationer, miljöorganisationer och politiker frågor om hållbart fiske. Intresseorganisationen Our fish efterlyste klimatlagar som kan stoppa överfiske medan fiskeriorganisationen Europêche propagerade för bättre märkning av fisk- och skaldjursprodukter för att ge konsumenterna mer makt att påverka.

Debatten ”Achieving Sustainability: The EU, Overfishing & MSY” finns på YouTube för den som vill titta i efterhand.

MER LÄSNING