Bild
;
Tema: fiske Tema: vårt ansvar

Island kan sluta jaga val

Island kommer sannolikt att sluta med valjakt år 2024, då deras nuvarande fångstkvoter går ut. Det meddelar landets fiske- och jordbruksminister.

Island är ett av få länder i världen som fortfarande bedriver kommersiell valfångst. Åren 2019 till 2023 får landets valjägare skjuta 209 sillvalar och 217 vikvalar – men hittills har bara en enda vikval skjutits. Det beror bland annat på att efterfrågan på valkött har minskat dramatiskt.

− Japan har varit den största köparen av valkött, men deras konsumtion minskar varje år. Varför ska Island ta risken att fortsätta fiska något som inte ger några ekonomiska fördelar? skriver Islands fiske- och jordbruksminister Svandís Svavarsdóttir i en krönika i tidningen Morgunblaðið.

Numera är valarna värda mer när de är levande än döda. År 2019 (innan pandemin bröt ut) åkte fler än 360 000 personer ut på valsafari utanför Island.

Svandís Svavarsdóttir skriver att de under året ska göra en bedömning av valfångstens ekonomiska och sociala konsekvenser. Hon betonar att det inte finns någon anledning att tro att Island kommer att tillåta valfångst efter att deras nuvarande kvoter gått ut år 2024. Förutom den ekonomiska aspekten är det numera även väldigt kontroversiellt för ett land att jaga valar.

Valfångst har varit förbjudet sedan år 1986, enligt ett beslut av länderna inom den Internationella valfångstkommissionen. Trots det har Island, Japan och Norge fortsatt att jaga valar. Sedan beslutet 1986 har mer än 1 700 valar dödats av isländska valjägare. Men nu kan det alltså snart vara slut med det.

MER LÄSNING