Bild
;
Tema: vårt ansvar

Supermiljöåret 2021

Under året som kommer är det flera stora och viktiga möten och beslut som ska tas. Möten och avtal som kan avgöra havens och planetens framtid. Den utmärkta digitala tidningen Syre radar upp sex avgörande möten för livet på planeten under året.

Exploatering av världshavens bottnar väntar på ett försenat regelverk. En konvention för att skydda biologisk mångfald på internationellt vatten ska slutförhandlas i år. Även mångfalden på planeten som helhet ska diskuteras på ett ytterst viktigt möte i IPBES regi i Kina under andra kvartalet. Förhoppningen är att komma överens om ett "Parisavtal" för den biologiska mångfalden.

En FN-ledd havskonferens ska hållas i Lissabon för att engagera hela samhället i arbetet med att skydda haven under detta Ocean Decade, och ett möte som förhoppningsvis resulterar i ett ökat skydd för haven runt Antarktis ska också äga rum. Slutligen ska det superviktiga klimattoppmötet gå av stapeln i Glasgow i november. Då håller mänskligheten andan för att nya ambitiösa klimatplaner och regelverk kommer på plats.

MER LÄSNING