Bild
;
Tema: fiske Tema: vårt ansvar

Nya regler för hummerfiske ska minska spökfiske

På måndag är det premiär för hummerfiske och i år gäller nya regler. För att minska skadan av förlorade fiskeredskap måste alla hummertinor vara försedda med rymningshål.

Förlorade fiskeredskap som fortsätter att fånga fisk och skaldjur år efter år, så kallat spökfiske, är ett omfattande problem i våra hav. Utanför Bohuskusten står hummertinor och kräftburar för den allra största delen av spökgarnet och enligt Havs- och vattenmyndigheten förloras mellan 2 500 och 3 000 förlorade hummertinor årligen.

– Vi vet att det, framför allt inom fritidsfisket, tidigare förlorats många burar som fortsätter fiska även efter väldigt lång tid i vattnet. Fisk, hummer och krabbor går in i burarna men kommer inte ut igen. Redskapen agnar så att säga sig själva, säger Martin Karlsson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

För att minska problemet har myndigheten därför bestämt att alla tinor ska ha minst ett rymningshål. Rymningshålet ska hållas stängt med hjälp av en högst 3 millimeter tjock och obehandlad bomullstråd utan kärna. En sådan bomullstråd går sönder efter tre till fyra månader i vattnet så att rymningshålet öppnas.

De nya reglerna gäller vid allt burfiske längs kusterna med undantag för kommersiellt fiske efter krabbtaska, havskräfta och vid burfiske efter snäckor.

 – Dessa fisken behöver regleras på annat sätt eller åtminstone med en lösning som fungerar i fisken som pågår året runt. Vi utvärderar för närvarande detta och ser över vilka lösningar som kan tänkas finnas, men generellt förloras färre antal tinor i det yrkesmässiga fisket, säger Martin Karlsson.

Fritidsfiskare får fiska hummer från den 25 september till den 30 november. Det är tillåtet att använda högst sex hummertinor samtidigt.

MER LÄSNING