Fisken på våra tallrikar – och politiken bakom

Vilken fisk vi äter, hur den fiskas och vilken plats fisket har i vårt samhälle avgörs inte enbart av naturens resurser, utan i hög grad av politik och kultur. I denna avhandling undersöks den komplexa politik som formar det svenska livsmedelssystemet för sjömat – från nationella policyer till mötet mellan fiskare, kockar och kulturarvsaktörer.

Genom samhällsvetenskapliga miljöstudier och nära samarbete med yrkesfiskare och andra aktörer visar forskningen hur nuvarande synsätt tenderar att hålla fast vid en skarp gräns mellan människa och natur. Detta bidrar till ohållbara förhållningssätt och osynliggör alternativa vägar mot mer hållbara relationer. Avhandlingen analyserar bland annat svensk fiskeripolitik, samt initiativ för direktförsäljning av fisk. Resultaten pekar på att även om dessa initiativ ökar värdet på småskaligt fiske och ökar kunskapen hos konsumenter, krävs bredare stöd i samhället för att de ska få genomslag.

I projektet Bortglömda fiskar möttes småskaliga fiskare och några av landets främsta kockar för att utforska potentialen i arter som ofta betraktas som ”skräpfisk”. Här visade sig möjligheten till både rikare gastronomi och starkare lokala gemenskaper.