Bild
Bild: Mark Caldicott/Pixabay
;
Tema: fiske

Kontroller avslöjar fortsatt fusk i fisket

Fiskebåtar som rapporterar fel fångster är mer regel än undantag, det framgår av Havs- och vattenmyndighetens kontroller. Framför är det stora industritrålare som rapporterar fel och myndigheten misstänker att det rör sig om systematiskt fusk.

Havs- och vattenmyndighetens kontroller av fiskebåtarnas fångster visar att de nästan alltid är större än vad som uppgivits, och det är vanligt att den tillåtna felmarginalen på 10 procent överskrids. De största bovarna är de stora industritrålarna, som misstänks orsaka bristen på strömming längs ostkusten och i Bottniska viken.

 - Det skulle kunna vara så att man medvetet väljer att rapportera fel. Vi ser naturligtvis allvarligt på att det blir fel och det är därför vi försöker öka vår närvaro vid den här typen av fiske, säger Martin Bjerner, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten till SVT.

 Havs- och vattenmyndigheten bedömer det som särskilt allvarligt att industritrålarna dessutom ofta redovisar en felaktig fördelning av arter, där rapporteringen av strömming är högre än den verkliga fångsten, medan rapporteringen av skarpsill är lägre.

 Att fiskefångster felrapporteras är dock ingen nyhet och forskare och miljöorganisationer har länge varnat för konsekvenserna. Nyligen gjorde till exempel stiftelsen Baltic Waters 2030 en granskning där man påpekar att fusket varit känt i decennier utan att problemen hanterats.

– Konsekvenserna är stora. Felaktiga rapporteringar leder till att Internationella Havsforskningsrådet drar felaktiga slutsatser om hur mycket fiske som bestånden tål och att politikerna använder opålitliga underlag för att besluta kvoter. Vi vet helt enkelt inte hur mycket eller vad som fiskas ur Östersjön idag, sa Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker vid Baltic Waters 2030, i samband med granskningen.

MER LÄSNING