Bild
Bild: Sebastian Hemberg/Havs- och vattenmyndigheten
;
Tema: fiske Tema: vårt ansvar

Olagligt ålfiske minskar – störs ut med hjälp av drönare

Trots att ålen är akut utrotningshotad förekommer ett utbrett olagligt fiske. I Blekinge och Skåne har man tagit krafttag mot tjuvfisket och med hjälp av drönare och täta kontroller börjar man nu komma tillrätta med problemet.

Sedan 2016 har över 900 olagliga fiskeredskap för att fånga ål har plockats upp av Havs- och vattenmyndigheten längs Blekinges och Skånes kust. Men på senare tid blir det allt ovanligare att man hittar redskap som flytkorkar och ålryssjor vid kontrollerna.

– Vi ser en tydlig minskning av illegalt ålfiske i de områden som vi har varit i regelbundet, säger Tobias Jeppsson, fiskerikontrollant på Havs- och vattenmyndigheten till SVT Blekinge.

Till sin hjälp har myndigheten drönare som söker av kusterna, och de täta kontrollerna med båt har uppenbarligen haft en avskräckande effekt, menar Tobias Jeppson.
I Sverige råder generellt förbud mot ålfiske sedan 2007. Fortfarande får yrkesfiskare med specialtillstånd ta upp ål men många forskare och miljöorganisationer förespråkar ett totalstopp för allt ålfiske.

MER LÄSNING